Trainersduo: 'Volendam heeft de juiste mindset'

Trainersduo: 'Volendam heeft de juiste mindset'

dinsdag 14 juni 2022
Artikel uit de Finalekrant van HV KRAS/Volendam en NIVO

Na negen seizoenen is de kans reëel te noemen dat de landstitel weer in handen komt van HV KRAS/Volendam. Hoofdtrainer Mark Ortega: ,,Ik ben erg trots op het team en de progressie die ze gemaakt heeft dit seizoen.” De mannen zijn gegroeid als spelers, maar ook als team. ,,Dit is zeer belangrijk, zeker als je in de positie wil zijn om voor een prijs te spelen”, aldus Ortega. De in het Amerikaanse Colombus geboren Ortega speelde tien jaar lang als international voor Team USA en na zijn clubperiode bij de Miami Sharks verkaste hij naar Europa om daar voor teams in Spanje, Duitsland en Noorwegen te spelen.

De globetrotter werd na zijn actieve loopbaan assistent-bondscoach van de Verenigde Staten. In 2020 werd Ortega aangesteld om het damesteam van Volendam te coachen. Het contact was op gang gekomen door de betrokkenheid van HV Kras/ Volendam in het Forum Club Handball, een organisatie die de belangen van Europese clubs uit het tophandbal vertegenwoordigt. HV Volendam mocht hier na diverse Nederlandse kampioenschappen lid van worden. Vanuit de IHF en EHF ontstond een programma voor de Amerikaanse bond om de handbalsport daar bekender en succesvoller te maken. Ook Ortega speelde hierin een rol.

Omdat Kras/Volendam vroegtijdig brak met herentrainer Hans van Dijk, ging het op zoek naar een nieuwe coach en bood Ortega zich aan. Daardoor duurde zijn periode bij de dames van Garage Kil/Volendam maar kort. Hij werkte en werkt samen met assistent-trainer Christiaan Albers. ,,In het begin van dit seizoen liep niet alles even lekker. Er waren enkele blessures en corona speelde nog een grote rol in de sport”, blikt Albers terug. ,,In de loop van het BENE-League seizoen hebben we ons ontwikkeld. De spelers zijn beter op elkaar ingespeeld. Ze zijn echt een team geworden.”

Als er wordt gekeken naar de het proces vanaf de BENE-League tot nu, heeft Kras/ Volendam zich goed herpakt: ,,We hadden gewoon in de Final Four moeten staan. We hebben op sommige momenten punten laten liggen, terwijl we punten hadden moeten pakken’’, aldus Christiaan Albers.

'De groepsdynamiek is geweldig en alles valt op zijn plaats'

De laatste keer dat Kras/Volendam de schaal mee heeft mogen nemen naar huis is ondertussen een aantal seizoenen geleden. In de tussentijd zijn wel wat finales gespeeld, maar dan lukte het net niet om te winnen. Beide trainers zijn er over uit dat het nu wel weer eens tijd wordt. Nu Kras/Volendam weer opnieuw voor de positie staat om landskampioen te worden kun je bij iedereen de spanning voelen. Iedereen is er mee bezig, spelers, vrijwilligers, leden en natuurlijk ook de trainers. Mark en Christiaan zijn als duo begonnen bij Garage Kil/Volendam. De band die ze met elkaar hebben opgebouwd, helpt hen enorm bij het handbal, maar ook daarbuiten. Als er iets gaande is, dan kunnen zij altijd op elkaar vertrouwen. Christiaan: ,,Omdat wij al samenwerken sinds dat we het damesteam hebben getraind, zijn we een vertrouwensband met elkaar aangegaan.” Elke training komen ze eerder bij elkaar om te overleggen wat ze gaan doen met de trainingen en om te kijken wat tijdens die training handig is om op te focussen.

Deze finalewedstrijden brengen een bepaalde druk met zich mee. Het trainersduo staat een zware taak te wachten om de heren zo goed mogelijk voor te bereiden op de finales. Zelf zijn ze er beide van overtuigd dat de winst zeker mogelijk is. Christiaan: ,,Volendam heeft de spelers en de juiste mindset om te winnen. Ook moet er uit worden gegaan van de eigen kracht en ons eigen spel moet gespeeld worden. De groepsdynamiek is geweldig en alles valt op zijn plaats. Dit is dus een positief vooruitzicht op de finalewedstrijden.”