Vier regelveranderingen vanuit de IHF

Vier regelveranderingen vanuit de IHF

vrijdag 15 juli 2022

De Internationale Handbal Federatie heeft vier regelveranderingen ingesteld. Zo kan een schot op het hoofd van de keeper ook vanuit een vrije schotkans bestraft gaan worden en worden de overgebleven passes bij tijdspel van zes naar vier gereduceerd.

De vier regelveranderingen:

1 Het maximaal aantal passes bij passief spel (tijdspel) wordt teruggebracht van zes naar vier. De vijfde pass zal worden afgefloten.

2 Waar voorheen een schot op het hoofd van de doelman alleen werd bestraft bij een zevenmeter, wordt dit nu ook afgestraft bij een vrije schotkans. Een vrije schotkans houdt in dat de aanvaller ongehinderd kan schieten en er géén overtreding gemaakt wordt op de aanvaller. Ook mogen zich geen verdedigers tussen de aanvaller en de doelverdediger bevinden.

3 Er wordt in de toekomst onderscheid gemaakt tussen een bal met en zonder hars. Wanneer er gespeeld wordt met een bal zonder hars mag deze kleiner en lichter zijn dan wanneer er met hars wordt gespeeld.

4 Er gaat gewerkt worden met een beginworpgebied met een doorsnede van vier meter. Voorheen moest de uitvoerende speler met één voet op de middenlijn staan, nu kan de middenuit genomen worden zodra de uitvoerende speler zich met minimaal één voet binnen de cirkel bevindt. Tegenstanders mogen zich niet in deze cirkel begeven. Vanwege praktische overwegingen zal het NHV de wijziging van het beginworp gebied in eerste instantie alleen gaan invoeren in de BENE-League en de HandbalNL League. Gedurende het seizoen 2022-2023 zal er een evaluatie plaatsvinden waarbij bekeken wordt hoe en wanneer deze spelregel in de overige competities geïmplementeerd kan worden.

De regels zijn 1 juli 2022 ingegaan en zullen dus in het aankomende seizoen (2022-2023) gelden.

Foto: clubfotograaf Fred Mol