Vincent en Brenda Tuijp zien zoon Thijs (9) opbloeien bij HV KRAS/Volendam

Vincent en Brenda Tuijp zien zoon Thijs (9) opbloeien bij HV KRAS/Volendam

woensdag 27 juli 2016

‘Door handbal hebben we een nieuwe Thijs’

Belangrijker dan de prestaties in sport is het hebben van plezier. Thijs Tuijp (9) is het sprekende voorbeeld als het gaat om het (her)vinden van zijn sportplezier. Hij vond bij RKAV Volendam niet helemaal zijn draai en besloot de voetbal in te ruilen voor een handbal. Vanaf dat moment zagen vader Vincent en moeder Brenda hun zoon helemaal opbloeien. Ook zij zijn inmiddels bevangen door het handbalvirus, net als zoon Jip (6) en dochter Sophie (11). “Door handbal hebben we thuis een nieuwe Thijs.”

Door Sonny Sier

“Hij speelde hiervoor soms met het idee om een voetbaltraining over te slaan, maar dat zou bij een handbaltraining niet in zijn hoofd opkomen. Zoveel plezier heeft hij erin”, begint Brenda over haar handballende telg. “Laatst had Thijs een feestje waar hij samen met enkele teamgenoten voor was uitgenodigd. Maar het viel samen met een belangrijke handbalwedstrijd. Nou, samen kregen zij het zover dat zij later op het feestje mochten komen. Want de handbal ging écht voor. Geen denken aan dat hij de wedstrijd moest missen.”

Champions League

Thijs had het in eerste instantie goed naar zijn zin als voetballer bij RKAV Volendam. De voetbalclub is een grote vereniging waardoor het een moeilijke klus is om in de jeugd rekening te houden met de samenstelling van de breedtesportteams. “Niet iedereen heeft de nieuwe Lionel Messi”, zegt Vincent. “Het lijkt soms wel op de Champions League. Het is voor de jongens die er nog niet direct bovenuit steken vaak niet leuk en zij verliezen het plezier in voetballen. Thijs vond de sfeer niet leuk meer. Een aantal stopt, terwijl het nog helemaal niet valt te zeggen of iemand een goede voetballer wordt.”

Brenda: “We zijn toen gaan kijken naar een andere sport voor Thijs. Omdat een aantal klasgenoten ook al handbalde, besloot hij een keer mee te trainen. Het was een schot in de roos. Vanaf het begin had hij het ontzettend naar zijn zin. Figuurlijk slaapt hij naast de sporthal, kan niet wachten tot de volgende training of wedstrijd. De druk is er veel minder groot. Het scheelt ook dat Thijs er ook goed in blijkt te zijn.”

Vincent: “Het is zo leuk om te zien dat al die jongens gedurende het seizoen progressie maken. Elke week zijn zij weer een beetje beter. Dat komt vooral door de coaches en begeleiders. Zij focussen op één aspect en pas als de jongens dat onder de knie hebben leren ze iets nieuws. Maart Admiraal bijvoorbeeld pakt het heel goed aan. Het is de kunst dat dat je kinderen op de juiste manier weet te benaderen.”

Brenda lachend: “Als Thijs soms loopt te lummelen is het Maart die hem weer even wakker schut. Zij weet wat Thijs kan. En met een grote lach op zijn gezicht gooit hij daarna achter elkaar de ballen in het doel.”

Handbalkoorts

Langzaamaan wordt handbal dagelijkse kost in huize Tuijp. Onlangs hield Thijs nog vol passie zijn spreekbeurt over handbal. Hij kreeg er een negen voor. “Daarnaast gaan we geregeld kijken bij de wedstrijd van het eerste herenteam”, vertelt Vincent. “Vorig jaar zijn we ook bij de bekerfinale in Almere geweest. En afgelopen seizoen was Thijs zelfs een keer mascotte.” Brenda vult aan: “Het zit ‘m in die kleine dingetjes. Dat je zomaar even naast de speler van HV KRAS/Volendam op de bank mag zitten. Dat doet wat met een jongetje.”

De handbalkoorts kreeg in positieve zin ook vat op de jongste telg van de familie Tuijp. Zoon Jip kan nauwelijks afstand doen van zijn handbaloutfit. “Hij was helemaal over zijn toeren toen wij hem voor de zekerheid op de wachtlijst van RKAV Volendam hadden gezet”, herinnert Brenda zich. “Hij moest en zou handballen. Hij heeft natuurlijk zijn grote broer als voorbeeld. En het voordeel is dat je al bij de mini’s kan handballen als je vier jaar bent. Ook Jip heeft er enorm veel plezier in.” Even mengt ook zus Sophie zich in het gesprek en komt tot de conclusie dat handbal haar ook wat lijkt. “Meld je me morgen aan, ma?”

Tophandballer

Een carrière als tophandballer is natuurlijk nog ver. Maar als het aan Thijs ligt zien we hem op termijn ook spelen in het eerste herenteam, net als zijn oud-buurman en –trainer Claus Veerman. “Dat zou ik nu wel willen ja. Al moet dan wel blijken of ik goed genoeg ben”, zegt de fanatiekeling wijs. “Van Claus heb ik op de training al veel goede dingen geleerd. En als ik naar handbalfilmpjes op Youtube kijk lijkt het mij wel heel cool om net zo goed te worden.” Brenda: “Wij steunen hem in alles wat hij doet. Als hij er maar plezier in heeft. Door handbal hebben wij thuis een nieuwe Thijs.”

Wie weet zien we Thijs en Jip later samen in de herenselectie spelen, met pa, ma en Sophie als hun grootste fans op de tribune. 

Enthousiast geraakt? Meld jouw zoon dan aan als lid bij HV KRAS/Volendam. Of laat hem kennis maken met de handbalsport door vrijblijvend mee te doen met een proeftraining. Kijk voor de mogelijkheden op onze website of neem contact op met Maart Admiraal via 06-17034660.