Welke leider(s) staan op om dameshandbal in Volendam groot te maken?

Welke leider(s) staan op om dameshandbal in Volendam groot te maken?

dinsdag 15 augustus 2017

Overal in en rondom het Volendamse is de damesambitie van HV KRAS/Volendam voelbaar. De huidige lichting toppers heeft het voor elkaar gekregen een beweging op gang te brengen die al jaren sluimert binnen de club. Over een damesbeweging kan flink gefilosofeerd worden. Is het nu wel de tijd dat damestopsport een volwaardige plaats krijgt in Volendam? Of blijft damestopsport voorbehouden aan individuen, die buiten ons dorp een hoog niveau bereiken? De tijd zal het leren.

Leiders noodzakelijk

Ondertussen faciliteert HV KRAS/Volendam deze beweging met alle ervaring die door de jaren heen is opgebouwd. Draagvlak van de achterban, verbetering van de faciliteiten en bovenal monitoring van de ambitie en wilskracht van de damesleden zijn essentieel. Om dit echt goed in te bedden in onze vereniging achten wij het noodzakelijk dat meer leiders opstaan die de verandering willen dragen. Leiders die, a la Claus Veerman (die de leiding van nature op zich nam en de eerste topsportrevolutie te weeg bracht in het Volendamse herenhandbal), op zullen staan en intrinsiek de beweging opgang houden en doorbouwen? Of zal er misschien iemand (of een groep) opstaan binnen de huidige damesgroepen zelf, die duurzaam meebouwen, ook na hun carrieres als speelsters. Of iemand daarbuiten die er gewoon van geniet en verder niets doet? Misschien volgen enkelen wel het pad van Claus om eerst als speler te schitteren en later als trainer in de jeugd, en daardoor iets teruggeven en meebouwen.

HV KRAS/Volendam acht deze ontwikkeling essentieel voor een duurzame toekomst van onze club. En intussen blijft bestuur en management, hierbij geadviseerd door de technische commissie, de damesambitie van onze leden onderschrijven en steunen. Een eerste stap in de goede richting hebben de dames 1 zelf ingezet. Nu ook hebben de dames A, 2 en 3 collectief hun commitment en steun uitgesproken voor ambitie. Tijdens een overleg over de nabije toekomst werden door de alle dames twee scenario’s voorgelegd.

  1. Een dames 2 en A worden onderdeel van de HOV en de dames 3 wordt een recreatieteam.
  2. Dames A, 2 en 3 blijven alle drie recreatieteams.

Een derde scenario kon door de dames zelf worden ingebracht. Na discussie werd unaniem gekozen voor optie 1. De technische commissie nam dit advies mee en besloot dit in een latere bijeenkomst te formaliseren en op te nemen in haar plannen. Als eerste ontwikkeling van de formalisering werd een werkgroep opgezet, die de leiding neemt over de organisatie en techniek. Hans Admiraal, Ruud van den Broeck, Pim Ligthart, Jenny Hoogland, Joost Ooms en Jaap Tol hebben een taakverdeling vastgesteld en er is een start gemaakt met de omvorming, een grote klus. Inmiddels kan gesteld worden dat enkele verbeteringen al gerealiseerd zijn:

  1. Alle teams en leden van Dames 1, 2, 3 en A hebben mede verantwoording genomen voor de ontwikkeling van de damesambitie,
  2. Ook de dames 2 en A zullen krachttrainen,
  3. Bij verdeling van de zaaluren, krijgen de dames 1, 2, A en B meer uren toegewezen binnen de mogelijkheden,
  4. Toekenning wedstrijdsport status NHV (Meiden B1 daarbij ook meegenomen),
  5. Ricardo Clarijs (Hoofdtrainer van VOC) wordt toegevoegd aan de trainingstaf om dames 2 en A training te geven (één keer in de week). Ook zal hij betrokken worden bij de interne opleiding van ambitieuze assistent trainers (net als Ruud van den Broeck).

Stapsgewijs zal de ontwikkeling door de werkgroep voortgezet worden. Dit altijd met in het achterhoofd dat de ambitie en het enthousiasme van de dames een hoge prioriteit hebben en moeten houden.

Trainers gezocht

Echter een grote uitdaging is het vinden van trainers, assistenten en of coaches. Het aanbod aan trainers en coaches in en rond het Volendamse is schaars en een groter wordend probleem. De voorkeur van de club gaat uit naar een regionaal iemand die de commitment, tijd en zin heeft. Een minimum vereiste van een ware 'KRAS/Volendammer'. Uiteraard is ook ambitie om met de dameshandbal duurzaam naar de top te brengen een vereiste. De vele benaderingen zijn echter gebotst op een bijzonder fenomeen en excuses: geen tijd, de wens om een giga stapel geld en of geen zin.

De vereniging laat het er niet bij zitten en zoeken hierbij de pers op. We zijn dus nog steeds hard opzoek naar een trainer of aantal mensen met ambitie die het vak willen leren (onder begeleiding van top trainers Ruud van den Broeck en Ricardo Clarijs) die samen met de gemotiveerde dames en de club de revolutie voort gaat zetten.

Oproep

Hierbij willen we een specifieke oproep doen aan de spelers en speelsters van het verleden die zich door de schitterende faciliteiten hebben kunnen ontwikkelen en mede als mens gevormd zijn door de club. Het is nu de tijd om iets terug te geven aan de volgende generatie. Deze beweging zou niet mogen stoppen, Volendam verdient Dames tophandbal. 

De club heeft je nodig. 

Je weet ons te vinden, als je echt wat wilt betekenen.