Zestienjarige Mirddyn Tol debuteert in hoofdmacht KRAS/Volendam

donderdag 22 december 2022

Zaterdag was hekkensluiter Atomix de tegenstander van KRAS/Volendam, dat heel graag de kater van het eerdere verlies tegen Bevo wilde wegpoetsen. Zonder keeper Evan de Lange (ziek) maar mét Mirddyn Tol die op zestienjarige leeftijd zijn debuut mocht maken in de BeNe League, startte KRAS/ Volendam wat rommelig. Maar al snel bleek oranje de hele wedstrijd de bovenliggende partij. Tot de vijfde minuut wist Atomix nog aan te klampen (5-6) maar na enkele snelle aanvallen was het gat geslagen en leidde KRAS/Volendam bij rust met 13-18. Na rust was het al snel gedaan met Atomix dat weliswaar een snel spelletje speelde maar weinig effect oogstte en bij de stand 15-25 in de negende minuut was de race eigenlijk al gelopen. Tien minuten voor tijd mocht keeper Mirddyn Tol zijn opwachting maken en liet gelijk, middels enkele fraaie reddingen, zien dat hij een blijvertje is. Volendam, dat morgenavond uit tegen Aalsmeer speelt, won met 24-39 en topscorer was Lucas Schneider met 8 doelpunten. Mirddyn Tol was dolgelukkig met zijn eerste optreden. ,,Maandag mocht ik meetrainen, omdat ik vanwege een stageweek niet, zoals gebruikelijk, naar de Handbalacademie op Papendal kon. Die training ging goed. Vervolgens werd Evan ziek, waardoor ik op vrijdag ook mee mocht komen trainen. Na die training kreeg ik een appie van keeperstrainer Gerrie Eijlers, dat Evan nog ziek was en of ik mee wilde naar de wedstrijd in België. Niet leuk voor Evan, maar ik had daarmee erg veel geluk.” De tiener voelde wel meer spanning dan normaal. ,,Ik ken de spelers van het eerste, maar het is sowieso al anders als je met de bus naar België gaat. Als de wedstrijd begint, ben ik meestal niet zo zenuwachtig, totdat ik dit keer geroepen werd om me klaar te maken en in te vallen. Gelukkig waren de jongens erg behulpzaam. En ik had onderweg in de bus op de laptop van Gerrie een wedstrijd van Atomix teruggekeken, om te zien hoe die spelers graag schieten. Daar had ik iets aan, want één van de reddingen was bij een onderhands schot, waarvan ik wist dat die zou kunnen komen.” ,,Er had nog meer ingezeten, zoals twee ballen vanuit de hoek, door zenuwen viel ik in oude patronen, dat waren ballen die ik had kunnen ouden. Des te beter zie je wat je kunt leren voor de toekomst. Dit was een mooie ervaring en zo weet je waarvoor je aan het trainen bent”, aldus Mirddyn, wiens week op voorhand al bijzonder was. ,,Deze dagen hebben we met Oranje Onder 17 een landentoernooi in het Belgische Lokeren. In één week tijd mijn eerste interland en het debuut bij heren 1…”