Historie

Oprichting en Vroege Jaren (1961-1963)

Eind 1961, begin 1962, kwam een groepje meisjes bij elkaar om te handballen, snel gevolgd door een groep jongens. De vereniging groeide snel en telde binnen korte tijd tien teams. In 1963 werd Handbalvereniging Volendam officieel opgericht.

11-Handbal en Eerste Speelvelden (1960-1972)

In die tijd werd 's zomers 11-handbal gespeeld, waarbij vijf verdedigers, vijf aanvallers en een keeper speelden op een groot voetbaldoel. Het veld werd afgebakend met kilometers wit lint om de lijnen aan te geven. In de winter werd er binnen gespeeld in de oude RAI in Amsterdam, totdat Volendam in 1972 de beschikking kreeg over Sporthal De Seinpaal, waar ze tot 2009 hun thuiswedstrijden speelden.

Eigen Veld en De Opkomst van 7-Handbal (1968-1970)

In 1968 kreeg de club eindelijk een eigen veld en kleedkamers op het handbalcomplex 't Gouwtje. Rond 1970 besloot de handbalbond dat ook buiten 7-handbal gespeeld moest worden, wat het spel dynamischer maakte. HV Volendam groeide gestaag uit tot een volwaardige vereniging, met als hoogtepunt het Nederlands Kampioenschap veldhandbal in 1979 bij de heren.

Periode van Groei en Uitdagingen (1980-1990)

In de jaren '80 speelden de heren in de eerste divisie, maar begin jaren '90 dreigde regelmatig degradatie. Dit veranderde halverwege de jaren '90 met de komst van sterke spelers zoals Claus Veerman, die later als eerste KRAS/Volendammer naar topclub V&L vertrok. In 1997 promoveerden de heren naar de eredivisie, maar degradeerden snel weer. In 2000 promoveerden ze opnieuw en werd HV Volendam een vaste waarde in de eredivisie met een jonge generatie lokale en regionale talenten.

Noodlot en Wederopbouw (2001-2004)

Toptrainer George van Noesel gaf een enorme impuls aan het jonge vlaggenschip van Volendam. Helaas werd de club zwaar getroffen door de nieuwjaarsbrand in café Het Hemeltje op 1 januari 2001, waarbij veel spelers en speelsters betrokken waren. Handbal was geen prioriteit meer, en HV Volendam trok zich voor een jaar terug uit de competitie. In 2002 keerde de club sterker terug, en hoewel de heren net de kampioenspoule misten, was het een bewonderenswaardige prestatie. In 2004 werd de getalenteerde jonge trainer Peter Portengen aangesteld, wat leidde tot een periode van grote successen. In hetzelfde jaar telde de club ongeveer 400 spelende leden.

Professionalisering en Successen (2004-2010)

In 2004 werd voormalig basketballer Joost Ooms aangesteld als de eerste 'verenigingsmanager', met de opdracht de club te moderniseren. Onder leiding van Peter Portengen beleefde Volendam gouden jaren met meerdere landstitels, NHV-bekers, Supercups en zelfs hun eerste Europacupoverwinning.

Continuering van Succes en Maatschappelijke Verantwoordelijkheid (2007-2010)

Na het vertrek van Portengen in 2007 volgden successen onder trainers Maurice Canton en Martin Vlijm, met nieuwe nationale titels en internationale prestaties in de Europacup. Tegelijkertijd reorganiseerde de club zichzelf en zette in op maatschappelijke verantwoordelijkheid. Projecten zoals de oprichting van de stichting Sport-koepel Edam-Volendam, Handbalschool Noord-Holland, en het project Glashelder werden gestart. In 2009 verhuisde HV KRAS/Volendam naar de nieuwe Sporthal Opperdam, na een goede samenwerking met de gemeente Edam-Volendam.

Moderne Tijd en Trainerswisselingen (2010-heden)

Het succes zette zich voort in de jaren 2010, met meerdere nationale titels en sterke optredens in de Europacup. De club professionaliseerde verder, met een sterke focus op jeugdontwikkeling en maatschappelijke betrokkenheid. Samenwerkingen met andere sportclubs, zoals FC Volendam en turnvereniging Mauritius, werden opgezet.

Na het vertrek van Piotr Konitz werd Hans van Dijk aangesteld als hoofdtrainer, gevolgd door Peter Portengen die opnieuw het stokje overnam. Vervolgens werd de Amerikaan Mark Ortega aangesteld als hoofdtrainer, waarna Geert Hinskens de leiding op zich nam.

Promotie van de Dames naar de Eredivisie (2018-heden)

De dames van HV Volendam promoveerden in 2018 naar de eredivisie onder leiding van trainers Pim Ligthart en Ruud van den Broeck. Vervolgens namen Mark Neeft en Mark Ortega het roer over, waarna de Hongaarse trainer Zsigmond Makay het stokje overnam. De huidige hoofdtrainer van de dames is oud-international Debbie Bont.

HV Volendam: Een Blijvende Kracht in het Nederlandse Handbal

Onder deze trainers bleef Volendam presteren op het hoogste niveau, ondanks blessures en wisselende successen in de Beneluxliga en Europacup. De club blijft een belangrijke rol spelen in het Nederlandse handbal, zowel sportief als maatschappelijk, met een sterke jeugdopleiding en betrokkenheid in de lokale gemeenschap.