Beachhandbal in de Zaal: Een Tussenoplossing voor de Kinderen van Volendam

Beachhandbal in de Zaal: Een Tussenoplossing voor de Kinderen van Volendam

zondag 16 juni 2024

Er is nog steeds geen beachhandbalfaciliteit in de gemeente Edam/Volendam, terwijl de vraag naar beachhandbal blijft groeien. ASM-trainingsvormen bieden een tussenoplossing om de kinderen van Volendam toch een zo dicht mogelijke ervaring te bieden.

Joan Scherpenzeel, ASM-specialist van HV KRAS/Volendam, geeft aan:

"We proberen aan de vraag van de leden te voldoen. Beachhandbal in een zaal aanleren vereist logischerwijs aanpassingen omdat de ondergrond en de spelomstandigheden anders zijn dan op zand. We hebben daarom oefeningen ontwikkeld waarmee kinderen de technieken van beachhandbal kunnen oefenen. Het is niet perfect, maar we doen ons best.

In plaats van zand gebruiken we dikke matten om de zachte ondergrond na te bootsen. Dit helpt spelers te wennen aan de andere bewegingen en het dempende effect van zand.

Daarnaast richten we ons op specifieke beachhandbaltechnieken zoals draaibewegingen (spinshots), vliegende schoten en keeperstechnieken. We gebruiken zachte ballen om blessures bij valpartijen te voorkomen.

Verder creëren we spelsituaties die veel voorkomen in beachhandbal en oefenen we deze, inclusief tactieken zoals het spelen van snelle aanvallen en het gebruik van de vliegende keeper. We organiseren ook onderlinge oefenpartijtjes in de zaal om de regels en technieken in een spelsituatie te oefenen. Dit helpt spelers het spel beter te begrijpen en toe te passen.

Door deze stappen te volgen, kunnen spelers zich aanpassen aan de unieke aspecten van beachhandbal, zelfs wanneer ze in een zaal trainen."


Wil je meer weten over de werkwijze van ASM of beachhandbal bij HV KRAS/Volendam? Neem contact op met Chris Veerman (hoofdonderbouw) via C.veerman@handbalvolendam.nl.