Bronzen medaille voor de Meiden B1 op NK

maandag 23 april 2018

Dat de Meiden B1 die dit jaar voor het eerst in de Jeugddivisie speelden op het NK terecht waren gekomen was al een prestatie op zich (de 8 beste teams van Nederland konden zich voor het NK plaatsen), dat ze vervolgens als 3e op het NK eindigen is heel bijzonder en voelde eigenlijk als een 1e plek.

Zaterdagochtend vroeg vertrokken de b1 meiden samen met hun coach Pim Ligthart en voor het NK assistent coach Alyssa Alings en de b1 jongens met de grote bus vanaf Opperdam naar Sporthallen Zuid waar het NK plaatsvond. Sam van Eck van de C1 was als reserve mee en Marit Steur uit de B2 als 2e keepster.

De eerste wedstrijd was tegen DG & L Groessen, een team uit een andere poule waar dus nog niet eerder tegen gespeeld was. Marilyn Tol opende de score op het NK en Volendam zette dit goed door. Er werd goed samengespeeld en er werden mooie doelpunten gescoord onder andere door Sharon Plat vanuit de hoekpositie. Bij rust stond er een stand van 11-5 op het scorebord. Na de rust ging het spel door in het voordeel van Volendam, Bibi Bakker scoorde een paar mooie doelpunten door mooi uitgespeelde breaks waardoor Volendam riant voor stond. Charmaine Veerman verving Bibi Bakker op de middenpositie. De wedstrijd werd gewonnen met 19-9, een mooie start!

Er kon met een goed gevoel begonnen worden aan de 2e wedstrijd tegen Quintus, de winnaar van onze eigen poule. De meiden hadden echter nog nooit eerder met een compleet team tegen Quintus gespeeld. Na een kleine 10 minuten spelen stond er al een achterstand van 7-1 voor Volendam op het bord maar daarna kwamen de meiden terug en was de ruststand na een benutte penalty van Volendam 7-5. Lisa Veerman kon de 2e helft niet starten door een migraine aanval en Jill Sanders nam haar plaats in. Het ging gelijk op na de rust, na onder andere een hattrick door Marilyn Tol en een mooi doelpunt van Jill Sanders kwamen de meiden met nog 1 minuut op de klok terug tot 11-12. Helaas kreeg Quintus toen een penalty toegekend, een overtreding welke door de scheidsrechters zwaar werd bestraft, en eindigde de wedstrijd op 11-13.

De 3e wedstrijd tegen V & L, waar ook nog nooit eerder tegen gespeeld was, moest dus gewonnen worden om nog een plek bij de eerste vier te bemachtigen. Dit was een wedstrijd welke de hele tijd gelijk op ging. Met nog 5 minuten te spelen scoorde Esmee Verdonck vanaf de cirkel en stopte Nicole Rep een penalty waardoor er uiteindelijk met 1 puntje verschil gewonnen werd 14-13. De kruisfinale moest hierdoor tegen de nummer 1 uit de andere poule, VOC (de uiteindelijke winnaar van het NK), gespeeld worden.

De wedstrijd tegen VOC liep niet lekker, er werd veel gemist en de vermoeidheid begon parten te spelen bij de meiden. De meegekomen fysiotherapeut Dennis van Royen had tussen de wedstrijden door z’n handen vol aan het behandelen van de meiden. De ruststand was 3-7 in het voordeel van VOC. Ellen Tol nam de hoekpositie in en Jennifer van Beem wisselde dekking/aanval met Denise Mol welke een hattrick scoorde en door een benutte penalty en een doelpunt van Megan Ligthart kwam Volendam terug tot 8-10. De meiden konden dit helaas niet doorzetten en de wedstrijd werd met 14-8 verloren. Dus werd de laatste wedstrijd om een 3e of 4e plek gespeeld tegen het voor Volendam onbekende Klink Nijland/Kwiek.

Ook deze wedstrijd liep gelijk op, Nicole Steur scoorde de 3-3 maar daarna liepen de meiden van Kwiek verder uit en stond Volendam 6-3 achter. Kwiek liet zien dat ook zij niet zomaar voor een 3e plek aan het strijden waren. De ruststand was een 6-5 achterstand voor Volendam. Nicole Rep stond echter uitmuntend te keepen en had een aantal mooie en uiterst belangrijke reddingen (met dank aan de meegekomen keepster van dames 1 Ellen Overman welke de keepsters voorzag van tips & tricks). Met nog een halve minuut op de klok stond Volendam 12-11 achter en kwam de bal in het bezit van Volendam waardoor in een mooie break Bibi Bakker de gelijkmaker scoorde waardoor iedereen waanzinnig uitbarstte. De eindstand werd daardoor 12-12 en dus moest de winnaar door penalty’s bekend worden. De 1e penalty van Volendam werd benut, de 1e penalty van Kwiek werd gestopt, de 2e penalty werd door Volendam gescoord en Kwiek maakte bij de 2e penalty een voetfout waardoor deze werd afgekeurd. Na het scoren van de 4e penalty door Volendam barstte het los en vielen de meiden elkaar vol emoties in de armen en werd er ook op de tribune een traantje gelaten.

Een 3e plek als debutant op het NK, een super goede prestatie waar jullie héél trots op kunnen zijn!! En een geweldige ervaring om nooit meer te vergeten!

Foto's: Fred Mol.