Column Jaap Zwarthoed: ‘Respecteer elke beslissing van de scheidsrechter’

Column Jaap Zwarthoed: ‘Respecteer elke beslissing van de scheidsrechter’

woensdag 30 november 2016

Jaap Zwarthoed, tot kort geleden scheidsrechter en trouwe volger van HV KRAS/Volendam, merkt dat er tijdens wedstrijden vanaf de tribunes nog wel eens gemopperd wordt op de leiding. Hoe verkeerd de beslissing in de ogen van de supporters ook is; accepteer de beslissing, zo pleit Jaap. “Geen scheidsrechter is van gemopper beter gaan fluiten.” 

Even voorstellen. Ik ben Jaap Zwarthoed en bijna veertig jaar als vrijwillig medewerker verbonden aan HV KRAS/Volendam, waarvan ook 29 jaar als scheidsrechter. Als scheidsrechter heb je bij een wedstijd een belangrijke functie; geen scheidsrechter geen handbalwedstijd.

Via trainer Piotr Konitz kwam ik te horen hoe slecht er over Volendam gesproken werd als het ging over de omgang met scheidsrechters. Bij bijna elke beslissing werd er gemopperd in het veld en van de kant en dit ging vaak veel te ver; men ziet er echt tegen op om hier te komen fluiten.

Van die opmerking is Piotr behoorlijk geschrokken en heeft dit binnen het team besproken en aangepakt. Er wordt niet meer gemopperd tegen de scheidsrechter en bij een straf vanwege praten volgt er een boete. Ook vanaf de kant hoor en zie je hem spelers tot de orde roepen en ik weet zeker dat hij het gemopper eruit gaat krijgen! Een goede zaak.

Wat ik bij wil dragen aan dit goede voornemen is om met het publiek deze actie vanaf de tribune te steunen. Roep geen onnodige opmerkingen meer naar de scheidsrechters, hoe verkeerd een beslissing in jouw ogen ook mag zijn.

Als scheidsrechter weet ik dat er vanuit het publiek, dat bovendien niet altijd even goed op de hoogte is van de spelregels, soms vervelende opmerkingen worden gemaakt. Voor een scheidsrechter is dat niet fijn. Je moet sterk in je schoenen staan om doof te zijn voor het gemopper. Hij of zij voert immers zijn hobby uit (sociale verplichting heb ik het zelf altijd genoemd). Neem van mij aan dat van al die opmerkingen nog nooit iemand beter is gaan fluiten; eerder slechter.

Supporters realiseren zich vaak niet dat een scheidsrechter in een fractie van een seconde moet beslissen op een situatie die hij vanuit zijn/of haar waarneming ziet. Fans (vaak met een gekleurde bril op) zien dit soms anders, maar dat is eigenlijk niet van belang. De scheidsrechter handelt vanuit zijn of haar waarneming en de rest moet het daarmee doen. Elke beslissing dient gerespecteerd te worden, ook als de beslissing verkeerd uitvalt voor jouw team. Ook scheidsrechters maken fouten. Maar wie is er perfect?

Ik zou het leuk vinden om te horen dat scheidsrechters hier graag komen om hun wedstrijd te fluiten. Laten we daar met z’n allen een positieve bijdrage aan geven. Daar wordt iedereen beter van.