Een vlaag van irritatie gaat door Ruud Hartong heen als iemand een pass van hem onderschept tijdens een trainingspartijtje. Iedereen weet verdomd goed dat hij het niet kan zien wanneer je een balletje probeert te prikken vanuit de verdediging. Toch zitten er een paar teamgenoten tussen die daar maar al te graag misbruik van maken. Het zijn de harde wetten van de sport. Het is soms lastig te accepteren, maar hij is allang blij dat hij nog deel kan uitmaken van de selectie. Met zijn oogaandoening is het nog maar de vraag hoe lang hij kan blijven handballen.
Binnen de handbalvereniging KRAS/Volendam is Hartong geen onbekend gezicht. De bebaarde, 32-jarige Volendammer is een graag geziene gast in de kantine en een van de oudste leden van de Heren 5-selectie. Samen met zijn broer Arjan vangt hij al jaren leden op in hun seniorenselectie, die anders waarschijnlijk afscheid hadden genomen van de sport.
Omdat bijna alle leden van de selectie de Volendamse jeugdopleiding hebben doorlopen, is het niveau van het team respectabel. Waar de stap naar topsportselecties voor sommige spelers te groot is, biedt de Heren 5-selectie een perfecte uitkomst. Gecoacht door voorzitter Piet Kes en getraind door Jaap Tol, verslaan zij geregeld de hoogste seniorenteams van andere verenigingen. Als dertienjarige jongen was Hartong vroeger wekelijks te vinden op de voetbalvelden van RKAV Volendam. Toen hij bij het Nederlands kampioenschap veldhandbal van zijn broer Arjan ging kijken, kwam daar echter gauw verandering in. Het oog van voorzitter Kes was op hem gevallen, toen hij in de rust van een van de wedstrijden een balletje aan het gooien was.
Naast een natuurlijke aanleg was Hartong ook linkshandig, een voordeel waar veel andere handballers alleen van kunnen dromen. Door de schaarsheid van linkshandige spelers in de sport, worden spelers als hij op handen gedragen binnen selecties, zowel het topsport of breedtesport. Het devies aan alle ouders van linkshandige kinderen is dan ook om niet de problemen van linkshandigheid te zien, maar mogelijk ook de voordelen die het biedt en de handbalsport te allen tijde een kans te geven. Ook de ouders van Hartong ontvingen dit advies en gevleid als hij hierdoor was, besloot hij het een keer te proberen.
Groot handbaltalent
Los van het linkshandige voordeel dat Hartong genoot, bleek hij een groot handbaltalent te zijn. Voor iemand die op late leeftijd pas gestart was met handballen, ontwikkelde hij zich bijzonder goed en doorliep op hoge snelheid de jeugdopleiding. Als zestienjarige rechterhoek maakte hij drie jaar later deel uit van de Heren 1-selectie, getraind door Peter Portengen. Deze selectie behaalde de eerste grote successen van de vereniging en zou later bekend komen te staan als ‘de Gouden Generatie’.
Ook Hartong nam met trots een kampioensmedaille in ontvangst toen de selectie in het seizoen 2004-2005 voor het eerst met de heen-en-weer over de dijk reed. Een week later werd hij met de A-jeugd Nederlands kampioen veldhandbal, waaraan hij zelf een belangrijke bijdrage leverde. Het daaropvolgende jaar stond hij met de Supercup, de NHV Beker en een tweede kampioensschaal in de handen. Hij verloor echter het plezier in en motivatie voor de sport, met als een van de hoofdredenen een chronische schouderblessure. Tot ieders verbazing zette hij in 2006 om die reden een punt achter zijn topsportcarrière. Nu, jaren later, kan hij zichzelf met enige ambivalentie als ‘vergeten kampioen’ bestempelen.
Lees het volledige interview met Ruud Hartong binnenkort in presentatiemagazine Doelgericht.
Digitaal exemplaar
Het nieuwe presentatiemagazine van KRAS/Volendam wordt op 18 september gelanceerd. In de dertiende editie van Doelgericht staat The Circle of Life centraal. Van jeugdspeler naar topsport, van profspeler naar trainer, sponsor en uiteindelijk vrijwilliger. Eenmaal betrokken bij de vereniging laat je het nooit meer los. Dit is dan ook de rode draad die verweven is door het magazine. Dit jaar is het voor het eerst mogelijk jezelf in te schrijven voor een digitaal exemplaar van Doelgericht. Deze wordt op 18 september per e-mail verzonden. Klik hier om jezelf in te schrijven.