In deze bijzondere editie van Inside HV KRAS/Volendam blikken we terug met Koji Kajiwara. De Japanse scheidsrechter en vrijwilliger was de afgelopen maanden een bekend gezicht in de Opperdam. Hij deelt zijn ervaringen, herinneringen en lessen uit zijn verblijf in Volendam.
"Hallo allemaal! Mijn naam is Koji Kajiwara. Je hebt me misschien wel eens gezien in de kantine van de Opperdam. Sinds januari verbleef ik in Volendam en nu ik binnenkort terugkeer naar Japan, wil ik graag terugkijken op mijn tijd hier."
Koji is 25 jaar oud, afkomstig uit Japan en heeft een master in sportwetenschappen. Zijn droom is om in de sportwereld te werken als coach, docent of trainer. Maar in Nederland bleek dat lastiger dan gedacht. "Voor dat soort functies is goed Nederlands spreken een vereiste. En hoewel ik mijn best heb gedaan, is de taal nog steeds een uitdaging voor me."
Een van de redenen voor Koji’s verblijf in Nederland was zijn ambitie om olympisch handbalscheidsrechter te worden. "In Japan was ik drie seizoenen actief in de topcompetitie en stond ik op de kandidatenlijst van de Aziatische handbalfederatie. Maar op internationaal niveau zijn er weinig kansen voor Aziatische scheidsrechters. Tijdens de Olympische Spelen van Parijs 2024 waren er bijvoorbeeld geen Aziatische koppels aanwezig."
Zijn tijd in Volendam bracht hem dichter bij die droom. "Ik floot acht wedstrijden voor Volendam, waarvan zes in mijn eentje – iets wat in Japan niet voorkomt. Het gaf me vertrouwen in mijn kunnen en liet me zien dat mijn opleiding in Japan ook hier van waarde is."
Een hoogtepunt van zijn Europese avontuur was de ontmoeting met topduo Robert Schulze en Tobias Tönnies, scheidsrechters op het hoogste internationale niveau. "Zij zijn voor mij wat Mikkel Hansen en Nikola Karabatić zijn voor handbalspelers. Ik ontmoette ze in Leipzig en zag hen in actie in de Bundesliga. Hun toewijding en warmte inspireerden me enorm."
Koji herinnert zich een belangrijke les van Robert: "Trust yourself." Die woorden zijn hem bijgebleven en vormen de basis van zijn toekomstplannen.
Koji werd niet alleen gewaardeerd om zijn inzet op het veld, maar ook daarbuiten. "Op zondagen hielp ik vrijwillig in de kantine van de Opperdam. Ik genoot van de sfeer: mensen die samenkomen om wedstrijden te kijken, een biertje drinken en plezier maken. Het deed me denken aan het Japanse 'Omotenashi' – mensen zich welkom laten voelen."
Ondanks de taalbarrière voelde Koji zich opgenomen in de club. "Ik waardeer het hoe mensen mijn naam onthielden en me steeds weer hielpen. Dat gaf me echt het gevoel erbij te horen. De vriendelijkheid hier heeft me als persoon veranderd."
Hoewel Koji binnenkort terugkeert naar Japan, is hij nog steeds actief op zoek naar werkmogelijkheden in Nederland, het liefst in de omgeving van Volendam. "Als ik hier een baan kan vinden, kan ik mijn carrière als bonds- en uiteindelijk internationaal scheidsrechter verder voortzetten. Dat is mijn grote droom." Hij hoopt met een stabiele basis in Nederland ook structureel te kunnen bouwen aan zijn ontwikkeling binnen de Europese handbalwereld.
Koji keert binnenkort terug naar Japan, maar laat een blijvende indruk achter in Volendam. "Mijn tijd hier was niet altijd makkelijk. Het zoeken naar werk en het leren van de taal waren uitdagingen. Maar ik ben ontzettend dankbaar voor alle steun en warmte die ik heb ontvangen."
Hij sluit af met een uitnodiging: "Als je ooit naar Japan komt, laat het me weten. Ik neem je mee naar de beste sushirestaurants!"
Koji’s boodschap aan de club: "Blijf geloven in jezelf, blijf bouwen aan de sportcultuur, en blijf elkaar steunen. Ik zal deze tijd nooit vergeten."
Arigatou gozaimasu, Koji – en hopelijk tot ziens!