In deze rubriek zetten we de mensen in de schijnwerpers die HV KRAS/Volendam tot een bijzondere vereniging maken. Dit keer spreken we met Joan Scherpenzeel, die al tien jaar bij de club betrokken is en een belangrijke rol speelt in de jeugdopleiding. Ontdek hoe haar liefde voor handbal al vanaf jonge leeftijd begon en hoe ze die passie nu doorgeeft aan de volgende generatie. Veel leesplezier!
Ik ben Joan Scherpenzeel, 62 jaar oud, getrouwd en moeder van twee volwassen dochters. Ons hele gezin is gek op handbal. Zelf ben ik begonnen met handballen toen ik acht jaar oud was. Op mijn zestiende werd ik gevraagd om de pupillen (E-jeugd) te gaan trainen, en vanaf dat moment ben ik steeds meer gaan doen binnen de vereniging. Naast het trainen en coachen van verschillende teams ben ik jarenlang (wedstrijd)secretaris geweest en heb ik meer dan tien jaar de heren senioren gecoacht bij mijn oude vereniging. Toen mijn dochters besloten om op hoger niveau te gaan handballen, maakte ik kennis met HV KRAS/Volendam. Na 40 jaar nam ik afscheid van mijn oude club en begon ik een nieuw avontuur hier bij Volendam, waar ik nu al tien jaar met veel plezier actief ben.
Ik kwam van een kleine vereniging en werd ineens onderdeel van het grote Volendam. HV KRAS/Volendam is een prachtige club met plek voor iedereen: van de allerkleinsten tot de opgroeiende jeugd, voor recreatie, opleiding en natuurlijk de topsport. Het bestuur moet van alle markten thuis zijn, want alle onderdelen van de club zijn aan elkaar verbonden en kunnen niet zonder elkaar. Natuurlijk gaat niet altijd alles van een leien dakje, maar tijdens de wedstrijden zijn we één grote familie en strijden we samen voor succes. Dat familiegevoel komt ook naar voren tijdens evenementen zoals de jaarlijkse rommelmarkt, waar gezelligheid voorop staat.
Er zijn veel bijzondere momenten geweest in de afgelopen jaren. Een van die momenten was toen ik Mirrdyn zijn debuut zag maken bij de Heren Senioren 1. Hij begon als “kabouter” en nu schittert hij onder de lat bij de heren. Ook ben ik trots op de jongens die we bij de E-jeugd hebben geleerd om te vangen en gooien, en die nu in de leer zijn bij de handbalacademie in Papendal. Het is geweldig om te zien hoe ze zich ontwikkelen en een plek vinden in de topsport.
Voor mij als trainer zijn er drie belangrijke aspecten: kabouterhandbal, speedhandbal en ASM-training. Kabouterhandbal hebben we een aantal jaren geleden opgezet om jonge kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de handbalsport. Eén uur per week geven we lessen gebaseerd op het ASM-model, met verschillende spellen en sporten waarbij plezier voorop staat. De eerste “kabouters” spelen inmiddels al in de A- en B-jeugd.
Daarnaast hebben we speedhandbal opgezet nadat Claus Veerman mij een filmpje uit Barcelona liet zien. Het wordt gespeeld op een kleiner veld, met kleinere doelen en slechts vier spelers per team. Deze vorm van handbal richt zich op individuele ontwikkeling, maar samenwerking is essentieel. Speedhandbal is inmiddels een begrip geworden binnen de club.
Na het volgen van de ASM-cursus ben ik anders gaan denken over trainen. De motorische ontwikkeling van kinderen is een belangrijk onderdeel van mijn trainingen geworden. Elke woensdag organiseren we ASM-trainingen voor de jeugd, waarin alle tien vormen van bewegen aan bod komen. In het begin vonden ouders het vreemd dat hun kinderen moesten voetballen of touwzwaaien tijdens een handbaltraining, maar inmiddels hebben we een groep van ongeveer 40 kinderen die elke woensdag vol enthousiasme meedoet. Het is niet alleen goed voor hun motorische ontwikkeling, maar ook voor hun zelfstandigheid en plezier.
Mijn doelen en verwachtingen strekken zich altijd verder uit dan één seizoen. Mijn voornaamste doel is om kinderen plezier te laten hebben in de handbalsport. Of ze uiteindelijk recreatief gaan handballen of de topsport bereiken, maakt mij niet zoveel uit. Natuurlijk probeer ik ze zo goed mogelijk te leren handballen, maar het allerbelangrijkste is dat ze genieten van de sport.
Bekijk onze vacatures op de website of neem contact op met de vereniging. We staan je graag te woord en bespreken graag de mogelijkheden!
Vind jij ook dat de vrijwilligers van onze vereniging extra aandacht verdienen op onze website? Deel je tip met de redactie via: j.baijens@handbalvolendam.nl.