KRAS/Volendam: De huidige balans van dit seizoen

KRAS/Volendam: De huidige balans van dit seizoen

zaterdag 29 december 2018

In deze korte pauze rond de feestdagen is er tijd om terug te blikken op de afgelopen dertien speelrondes in de BENE-League. Hoe presteerde het eerste herenteam van HV KRAS/Volendam in deze grensoverschrijdende competitie en wat zijn de opvallende statistieken?

De Volendammers begonnen de competitie met een op veel plaatsen gewijzigde selectie. In de zomerstop verlieten Sonni de Jonge, Maurits van Buren en Jan Josef het vissersdorp. In hun plaats kwamen Sander Visser (E&O), Robin Jansen (Herpertz Bevo HC), Florent Bourget (Chartrés, Frankrijk) en Zarko Curic (RK Palister Bitola, Macedonië) de gelederen versterken.

Sterke thuisreeks
KRAS/Volendam opende het seizoen met een topper tegen OCI-Lions. In De Stadssporthal in Sittard beleefde de ploeg van trainer Peter Portengen echter een valse start, want de wedstrijd ging met 32-27 verloren. In de daaropvolgende thuiswedstrijden boekten de oranjehemden wel goede resultaten. In eigen huis werden het Belgische Sasja HC (34-27) en Wematrans/Quintus (43-29) relatief eenvoudig opzij gezet.

Hierna volgden echter wat wisselende resultaten. De uitwedstrijden bij HC Visé BM (28-25), Bevo (34-29) en Green Park Aalsmeer (35-26) gingen verloren, maar in sporthal Opperdam werd wel gewonnen van Handbal Tongeren (28-27) en Sporting NeLo (27-25). Opvallend aan deze resultaten was dat KRAS/Volendam alle vier thuiswedstrijden won, maar buiten de grenzen van het dorp geen enkel punt pakte. 

Goed gevoel door Russen
Op 17 november stond er voor de Volendammers een bijzondere wedstrijd op het programma. In de EHF Challenge Cup was de ploeg uitgeloot tegen Dynamo-Victor uit het Russische Budennovsk. De Oostblokkers reikten een jaar eerder in hetzelfde toernooi tot de kwartfinale en wonnen in een voorronde met ruime cijfers van het Griekse A.C. Diomidis Argous (19-38 en 32-28). Zo toonden zij zich vooraf al als een geduchte tegenstander.

In een druk bezochte sporthal Opperdam gooide KRAS/Volendam al het schroom van zich af. Zo sleepte de ploeg, door een doelpunt in de laatste seconden van Visser, een 32-32 gelijkspel uit het vuur.

De Volendammers namen het goede gevoel mee naar de BENE-League wedstrijd tegen Hubo Initia Hasselt. In sporthal De Seinpaal had de thuisploeg geen kind aan de Belgen, want halverwege stond het al 20-4. De wedstrijd zou uiteindelijk met 32-23 worden gewonnen.

In de return van de Challenge Cup ging KRAS/Volendam op bezoek bij de Russen in het verre Budennovsk. Opnieuw kwamen de Volendammers uitstekend mee, maar moesten zij toch hun meerdere erkennen in Dynamo-Victor (28-24).

Toeziend oog van NOS
Door het goede spel tegen de Russen keerde KRAS/Volendam met opgeheven hoofd terug naar de BENE-League. Op bezoek bij de nog ongenaakbare koploper Achilles Bocholt lieten de Volendammers zien welk niveau zij kunnen halen. De ploeg leek minstens een punt mee te nemen uit België, maar in de laatste seconde ging het alsnog mis: 31-30.

KRAS/Volendam wachtte nog altijd op een resultaat bij een uitwedstrijd, maar was in eigen huis ijzersterk. Zo werd ook JD Techniek/Hurry-Up in een spectaculaire wedstrijd, onder toeziend oog van de NOS, verslagen: 32-31.

Een week later, bij het begin van de tweede competitiehelft, kwam er echter een einde aan de goede thuisreeks. In sporthal Opperdam kwamen de Volendammers tekort tegen OCI-Lions en verloren met 26-30. Daar tegenover stond echter dat KRAS/Volendam op 15 december zijn eerste punten pakte in een uitwedstrijd. Op bezoek bij Sasja HC werd er betrekkelijk eenvoudig met 23-30 gewonnen. Zodoende werd de negatieve spiraal doorbroken.

De balans
Met dertien gespeelde wedstrijden bezet KRAS/Volendam momenteel de zesde plaats in de BENE-League. Met een puntentotaal van veertien moet de ploeg Aalsmeer, Bevo, Lions, Visé en Bocholt voor zich dulden.

Topscorers
Een andere opvallende statistiek van KRAS/Volendam is terug te vinden in de topscorerslijst. Hoewel de Volendammers geen gooi kunnen doen naar de titel van topscorer van de BENE-League zijn er wel meerdere spelers met een vergelijkbaar doelpuntentotaal. Zo leidt Bourget het klassement met vijftig doelpunten, gevolgd door Igor Mrsulja (45), Visser (43) en Jaap Beemsterboer (42). Kort daarachter zit Jordy Baijens het viertal op de hielen met 34 doelpunten.

 

Foto: FotoReza