Roos van Beek en Kaneesha Bosch vinden hun plezier als speler én scheidsrechter

Roos van Beek en Kaneesha Bosch vinden hun plezier als speler én scheidsrechter

zaterdag 07 oktober 2017

‘Champions League fluiten is het doel’

Veel handballers dromen ervan om voor tienduizenden toeschouwers te schitteren in de Champions League. Zo ook Roos van Beek (16) en Kaneesha Bosch (19). Alleen dan niet als speelster, maar als scheidsrechtersduo. De twee gedreven dames hebben de smaak als scheidsrechter helemaal te pakken en zien zichzelf in de toekomst acteren op het hoogste niveau. Ze hopen dat meer mensen zich bij HV KRAS/Volendam aanmelden als scheidsrechter. “De baas zijn van het spel, dat geeft een kick.”

Wat voor vrijwel iedere sport geldt, gaat ook op voor handbal: zonder scheidsrechter, geen wedstrijd. Het Nederlands handbalverbond en veel verenigingen kampen structureel met een tekort aan scheidsrechters, waardoor de sport onder druk staat. Volgens Roos en Kaneesha zouden veel meer mensen eens moeten ervaren hoe leuk het is om een wedstrijd te fluiten. “Ik heb veel plezier als ik een wedstrijd fluit”, begint Roos. “Zeker als ik samen met Kaneesha een duel fluit. Wij vullen elkaar als duo goed aan. ” Kaneesha: “Roos en ik hebben beide last van blessures. Langs de kant wil je je nuttig maken. Dus toen zijn we maar gaan fluiten. Eigenlijk waren we het er meteen over uit dat scheidsrechter zijn écht leuk is. En we zijn er nog aardig goed in ook.”

Tripjes

Beide dames beschikken over een flink portie zelfreflectie. Roos: “Het gaat ons waarschijnlijk niet lukken om als sporter de top te halen. Zo realistisch zijn we wel. Dan maar als scheidsrechter, dachten we.” “Inmiddels hebben we ook ons diploma gehaald”, vertelt Kaneesha trots. “Alle regels beheersen we. Nu we er zoveel van weten kijken we ook heel anders naar wedstrijden. Onze volgende uitdaging is om te fluiten op het NK. Het échte doel is de Champions League.” Roos: “Samen tripjes maken naar mooie steden, dat lijkt me wel wat.”

Net als handballers in het veld maken ook scheidsrechters wel eens fouten, geven beide dames gelijk toe. Kaneesha: “Een keer hoorde ik achteraf dat een bal over de lijn was, terwijl ik geen doelpunt gaf. Dan baal je even, maar je leert er ook weer van.” Roos: “Maar we zijn absoluut niet partijdig. Ik geef mijn eigen vriendinnen ook gewoon een tijdstraf als zij die verdienen. Laatst had een speelster van Victoria haar dag niet en moest ik haar vanwege haar derde tijdstraf rood geven.” Lachend: “Dat vond ik geweldig.”

'Meer respect'

Het duo is scherp op ongepaste kritiek vanaf de zijlijn. Kaneesha: “Als het moet leg ik het spel stil, loop naar de persoon toe en vraag of hij zelf wil fluiten. Dan is het daarna stil. Dat werkt het beste.” Roos: “De scheidsrechter verdient nog meer respect. Eigenlijk zou iedereen eens een keer moeten fluiten, zodat men meemaakt hoe het is om scheids te zijn. Ik weet zeker dat op die manier het commentaar afneemt en het nóg leuker wordt om scheidsrechter te zijn.”

Wil je meer informatie over dit onderwerp of wil je aan de slag als scheidsrechter bij HV KRAS/Volendam? Neem dan contact op met Roos van Beek via 06-37531603 / roosvanbeek17@gmail.com.

Sonny Sier