Hoewel de meeste mensen bij het winnen van een kampioenschap denken aan de spelers en hun trainer, zijn veel meer mensen nodig voor het goed reilen en zeilen van een sportclub. Het gaat hierbij niet alleen om de zichtbare mensen, maar zeker ook om de in stilte werkende vrijwilligers achter de schermen.
Vooral tegenwoordig is het vinden van nieuwe vrijwilligers niet eenvoudig. En dat in een periode dat een aantal van onze oude, maar vooral gouden kanjers hun activiteiten op een lager pitje gaan zetten in het komend seizoen. Het is niet zo dat deze vrijwilligers dit zelf willen, maar ze worden gedwongen door hun leeftijd en/of gezondheid. Neem Jan Kwakman, beter bekend als Jan Brak. Hij is inmiddels 82 jaar en meer dan vijftig jaar geleden door zijn vrouw Lies vanuit de voetbal naar HV KRAS/Volendam gehaald. Nog altijd zijn ze samen actief bij hun ‘club en de jongens’. Samen begeleiden ze de jongens naar uitwedstrijden en zorgen ze voor broodjes en drinken onderweg. Bij thuiswedstrijden staat en ligt alles voor ze klaar in de kleedkamer. Jan moppert wel eens op zijn jongens, maar hij vindt ze van ‘goud’ Alle honderden, waarmee Jan in de loop der jaren te maken heeft gehad. Jan en Lies maken daarnaast op maandag ook samen de kantine nog schoon. Dat Jan hart heeft voor de zaak en niet wil dat de vereniging te maken krijgt met een vrijwilligerstekort blijkt wel uit het feit hij zelf al voor opvolging heeft gezorgd. Echt mensen met een groot hart voor de club. ‘De vereniging moet blijven bestaan’, zo luidt hun motto.
Maar gelukkig zijn er meer van zulke mensen bij de vereniging. Denk aan Joke Zwarthoed. In heel Nederland en België bekend als speaker tijdens de thuiswedstrijden van de Heren 1. Omdat zij samen met Maart in een kleine ruimte hoog in de sporthal haar werk doet, worden de dames liefkozend aangeduid als de ‘okkiedames’. Net als Lies heeft ook Joke in een grijs verleden haar man Jaap richting de handbal geloodst Tot nu toe zijn Jaap en Joke nog altijd op allerlei fronten actief. Wel heeft Joke inmiddels aangegeven haar werkzaamheden komend seizoen op een lager pitje te zetten. Ook Joke heeft inmiddels haar opvolging geregeld! Het hart van de genoemde mensen, die model staan voor vele vrijwilligers, is nog niet toe aan een definitief afscheid. Ze gaan alleen wat minder doen.
Als je als supporter naar de ‘Best of Three’ komen kijken en alles blijkt weer goed geregeld, sta dan eens een moment stil bij alles wat gedaan is en moet worden. Er zijn vele handjes nodig om alles in goede banen te leiden. Misschien is het iets voor u of voor jou. Er zijn allerlei werkzaamheden die gedaan moeten worden. Er is voor iedere man of vrouw wel een geschikte taak te vinden, die in een gemoedelijke sfeer en in verbondenheid met de club en met elkaar kan worden verricht. Denk hierbij niet alleen aan de Heren 1, maar vooral ook aan de kinderen die zonder het werk van vrijwilligers een stuk plezier zullen gaan missen. Gelukkig is in deze gevallen nog weinig sprake van stoppen als vrijwilliger, maar gaat het vaak om terugschroeven van de vrijwilligersactiviteiten tot het niveau dat past bij hun leeftijd en/of gezondheid. Buitenstaanders hebben vaak niet in de gaten hoe beangrijk een goede opvolging van vrijwilligers is voor een vereniging. Betaalde krachten voor alle voorkomende werkzaamheden is voor de meeste clubs simpelweg onbetaalbaar. Het hart van de bovengenoemde mensen, kunnen model staan voor de vele vrijwilligers die een hart hebben dat klopt voor de vereniging of instelling. Helaas wordt deze bereidheid om bij verenigingen bij te springen bij diverse werkzaamheden steeds minder. Niet helemaal onbegrijpelijk met alle uitgaansmogelijkheden van tegenwoordig; de hoge huizenprijzen en daardoor hoge hypotheken; beginnende carrières, studerende kinderen en niet onbelangrijk de vele vrouwen die tegenwoordig werken. Maar voor verenigingen is dit een angstwekkend scenario.
Voor de mensen die naar de wedstrijd komen, iets in de kantine willen drinken of komen kijken naar de prestaties van hun kinderen lijkt het allemaal zo vanzelfsprekend. Op een wedstrijddag zijn de kassa’s bemand, staan de reclameborden weer op hun plaats en verkoopt de kantine haar eten en drinken. In de weekenden offeren scheidsrechters en tafelaars een deel van hun vrije tijd op om anderen te kunnen laten spelen. Dit zijn dan nog mensen en taken die redelijk zichtbaar zijn, maar sommigen werken meer achter de schermen. Denk bijvoorbeeld aan de leden van de diverse commissies en aan de mensen die hard werken om deze ‘Best of three’ wedstrijden te verwezenlijken. Zonder al deze vrijwilligers zou HV KRAS/Volendam niet meer bestaan. Daarom is het zo jammer dat er relatief weinig nieuwe, vooral jeugdige, vrijwilligers bijkomen. Vrijwilligerswerk is niet alleen het inleveren van tijd. Het betekent ook verbondenheid, solidariteit en saamhorigheid. Iedereen werkt op de een of andere manier samen om hetzelfde doel te bereiken: het creëren van een sportieve en veilige omgeving voor zowel jong als oud, het ontdekken van talent en de verdere ontwikkeling hiervan en het scheppen van voorwaarden die spelers in staat stellen zich onbekommerd op het handballen te laten focussen. We zijn op zoek naar mensen van alle leeftijden die altijd al iets voor onze mooie vereniging hebben willen betekenen. Als vrijwilliger beslis je zelf wat je gaat doen. Elke vrijwilliger is belangrijk. Onze vrijwilligers zouden HV KRAS/Volendam beschrijven als een tweede familie en we zouden graag willen dat jij je bij onze mooie vereniging komt aansluiten. Wil je iets voor de club betekenen? Mail ons en je wordt in contact gebracht met de sectie die jou het meest aanspreekt!