Verslag van Koji: Niedorp K2 Beachhandbaltoernooi

Verslag van Koji: Niedorp K2 Beachhandbaltoernooi

maandag 24 juni 2024

Handbalvereniging Niedorp organiseerde op 22 en 23 juni de allereerste editie van het K2 Beachhandbaltoernooi. Na vorig jaar de tennisbanen te hebben omgetoverd in een prachtig beachcomplex met vier velden, heeft de club in april al even ‘proefgedraaid’ om scheidsrechters op te leiden en om te zien of er nog verbeterpunten waren voor de organisatie.

Handbalscheidsrechter en HV KRAS/Volendam stagiair Koji Kajiwara was weer van de partij en heeft veel wedstrijden gefloten in Niedorp. Het was zijn derde keer dat hij deelnam aan een beachhandbal toernooi, waarbij hij opnieuw de eer had om 20 wedstrijden te fluiten in twee dagen, waaronder 4 finales.

Tijdens het toernooi vond er ook een cursus voor beachscheidsrechters plaats, waarbij scheidsrechters van alle leeftijden en geslachten aanwezig waren. Koji merkte op dat, net als in Japan, er een tekort aan scheidsrechters is in Nederland. Hoewel het werk van een scheidsrechter stressvol kan zijn, is het ook een belonende taak, vooral met de steun van mede-scheidsrechters.

Koji beschreef de sfeer in Niedorp als volgt:

“De locatie van het toernooi is omgeven door natuur en straalt een ontspannen sfeer uit. Veel mensen genoten van picknicken op het gras, en het idee om onder de heldere hemel een dutje te doen was erg aantrekkelijk. De locatie was goed uitgerust met vier beachhandbalvelden, een voetbalveld, een clubhuis en een bar, wat een kijkje bood in de Nederlandse clubsportcultuur. En natuurlijk is geen sportevenement compleet zonder een biertje, een universele favoriet onder sportfans! Het was hartverwarmend voor mij om door mensen die ik bij eerdere toernooien had ontmoet, bij mijn naam, 'Koji', te worden herkend en begroet.”

Koji heeft over een periode van drie weken meer dan 50 beachhandbalwedstrijden gefloten, een prestatie die mogelijk werd gemaakt door de steun van HV KRAS/Volendam en de verenigingen die de evenementen organiseerden. Koji is diep dankbaar voor hun gastvrijheid en het warme welkom voor een Aziatische scheidsrechter van 10.000 kilometer ver weg. Het horen van zoveel mensen dat ze uitkijken naar zijn terugkeer volgend jaar was ongelooflijk bevredigend. Helaas blijft beachhandbal een kleine sport in Japan. Koji hoopt de kennis en ervaringen die hij in Nederland heeft opgedaan te delen om de sport thuis verder te ontwikkelen. Hij wil zijn oprechte dank uitspreken aan iedereen die hij heeft ontmoet voor deze geweldige kans.


Beachhandbal wordt een steeds belangrijkere onderdeel voor de handbalgemeenschap, waarbij sportiviteit en gezelligheid hand in hand gaan. Volg Beachhandball bij Handbalvereniging Niedorp om misschien volgend jaar met een team mee te doen.


Vind jij het ook interessant om een te gekke stage te lopen bij HV KRAS/Volendam? Meld je dan aan bij j.baijens@handbalvolendam.nl