'Beter in mijn vel dan vorig jaar'

maandag 18 november 2019

In gesprek met Florent Bourget, de in 2018 uit Frankrijk overgekomen speler van het eerste herenteam van HV KRAS/Volendam. Op de vraag of hij verschillen ziet tussen het eerste seizoen in Volendam en het nu lopende seizoen vertelt hij openhartig dat hij weer moest wennen aan een nieuwe trainer en een best groot aantal nieuwe spelers.

“Maar ik voel me nu beter dan vorig jaar. Dit heeft uiteraard te maken met het feit dat het mijn tweede seizoen in Volendam is en nu alles wat makkelijker gaat. Je went meer aan je nieuwe leefsituatie. Maar mijn goede gevoel is vooral ook te danken aan de huidige trainer. Ik voel me door hem meer als mens gekend en gewaardeerd. De sfeer op onze trainingen is naar mijn mening beter dan voorheen en we gaan allemaal goed met elkaar om. Uiteraard krijg je wel na iedere verloren weer een rotgevoel. Je geeft wat je hebt en toch lukt het dan weer niet. Dat is best frustrerend.”

Gemis na de wedstrijd
Bij zijn komst naar HV KRAS/Volendam bleek Florent de Nederlandse taal goed onder de knie te hebben. "Het is best een goede zaak om tweetalig te worden opgevoed en midden in twee verschillende culturen te staan. Ik kan ook niet zeggen dat ik meer Frans dan Nederlands ben. Mijn Frans is weliswaar beter dan mijn Nederlands, maar dat komt omdat ik tot mijn komst naar Volendam, in Frankrijk heb gewoond. Niet omdat ik me meer Frans voel. Mijn vader is Frans, maar ik ben grotendeels door alleen mijn moeder opgevoed. Nederland zit daardoor ook in mijn hart. Ik probeer iedere maand mijn oma, die in Boxmeer woont, te bezoeken. Dat geeft me toch een soort thuisgevoel. Dat heb je weleens nodig. Contact met mijn moeder en broer is vanwege de afstand minder. Zij wonen en werken in Frankrijk. Het moeilijkst vind ik dat er nooit familie naar een wedstrijd van me komt kijken. Geen moeder of broer die me troost na een verloren wedstrijd, geen complimenten na een goede prestatie. Dat is moeilijk.”

Opleiding succesvol afgerond
Naast het handballen in Nederland, volgde hij thuis in Volendam de Franse opleiding B.T.S., te vergelijken met Nederlands hoger onderwijs met als richting ‘commerciële economie’. Om de opleiding en de daarvoor af te leggen tentamens en examens met goed gevolg te kunnen afronden moest hij meerdere keren afreizen naar Frankrijk. Met wilskracht en doorzettingsvermogen is het hem gelukt zijn diploma te halen. “Ik wilde namelijk graag iets in de verkoop doen. En omdat auto's mijn interesse hebben bij voorkeur verkoop van auto's. Er was echter geen baan beschikbaar in de autobranche,” vertelt Bourget.     

Sponsor Grando Keukens in Purmerend zorgt voor een baan
“Maar er is me een prachtig alternatief geboden,” gaat Florent verder. “HV KRAS/Volendam nam contact op met één van haar al lang trouwe sponsoren: Grando Keukens & Bad in Purmerend. Zorgen voor een job in de autobranche kon die uiteraard niet, maar de directeur van Grando Keukens & Bad ging wel na of hij mogelijk een baan had in zijn keukenbedrijf. Het gevolg was dat hij wel iets voor me had in de verkoop. Binnenkort mag ik aan een opleiding bij het bedrijf beginnen om de fijne kneepjes van het vak te leren. Daarna mag ik parttime keukens noemen. Ik vind het best bijzonder dat sponsoren HV KRAS/Volendam soms niet alleen financieel ondersteunen, maar ook op andere manieren helpen als ze die mogelijkheid hebben. Zo ook Grando Keukens die zich gedraagt als een lid van de HV KRAS/Volendam familie die een ander lid helpt. Grote klasse.”

Tekst: Handbal Volendam / Jaap Buijs
Foto: Fred Mol