Bourget: 'Heel leerzaam'

donderdag 09 april 2020

In de strijd tegen het coronavirus heeft het kabinet verregaande maatregelen getroffen die ook van invloed zijn op de handbalsport. Hoewel het seizoen al vroegtijdig is beëindigd zijn er veel memorabele momenten geweest. KRAS/Volendam blikt wekelijks terug op een gedenkwaardig jaargang.

Vlak voor de start van het seizoen kreeg de herenhoofdmacht van KRAS/Volendam de mogelijkheid te ruiken aan hoe het er in de top van Europa aan toe gaat. Dit mochten zij in een oefenduel doen tegen de Poolse Champions League winnaar VIVE Kielce. Florent Bourget blikte terug op deze mooie ervaring in sporthal Opperdam.

VIVE Kielce
Kielce is een van de meest succesvolle handbalclubs uit Europa. De Polen wonnen in 2016 de EHF Champions League en pakten in 2013 en 2015 het brons in dit toernooi. In de eigen nationale competitie werd de ploeg zestien keer landskampioen en won het evenzoveel keer de beker. Het afgelopen seizoen pakte Kielce nog de dubbel met de bekerwinst en het kampioenschap.

Benaderen
Bourget : “Hoewel het een vriendschappelijke wedstrijd was, benader je het wel anders. Je speelt niet elke dag tegen teams van wereldklasse. We wisten dat winnen een heel moeilijk verhaal werd, maar het doel was om automatismen te creëren en te zien hoe we het zouden doen tegen een Europees kampioen”.

Gezonde spanning
Spelen tegen de Champions League-winnaar wekt uiteraard gezonde zenuwen op. “Ik ben altijd een beetje zenuwachtig voor de wedstrijden, maar het is vaak positief omdat ik wil spelen om te winnen. Ik denk dat iedereen een beetje gestrest en zenuwachtig was omdat je deze spelers op televisie ziet en nu kun je tegen ze spelen.”

Weerspiegeling
Na een aarzelend begin van Volendamse zijde leek een monsterscore voor Kielce in de maak. De oranjehemden rechtten echter knap de rug en kwamen van 1-5 terug tot 5-6. Maar met het rustsignaal in zicht nam Kielce toch wat verder afstand van de thuisploeg, waardoor de ploegen gingen rusten bij 10-18.  

Vrijwel direct na de onderbreking kantelde het duel volledig naar Poolse zijde. Met zeven opeenvolgende treffers werd het 11-26 en beet KRAS/Volendam zich in het restant van het duel steeds stuk op de ijzersterke dekking van Kielce. De eindstand van 15-35 was dan ook een weerspiegeling van wat zich op het veld heeft afgespeeld.

“Tegen Kielce was lastig ons spel te spelen. Ze hebben op iedere positie spelers van wereldklasse en met veel ervaring, dus dat maakt het ingewikkelder”, herinnert Bourget zich nog.

Laten zien
De jonge ploeg van trainer Hans van Dijk zag de wedstrijd al snel verloren gaan. Bourget was echter optimistisch: “Hoewel we al snel op een ruime achterstand kwamen, konden we af en toe mooie dingen laten zien. Dit konden we zeker meenemen naar andere wedstrijden”.

Gemengde gevoelens
Toch bleven er ook gemengde gevoelens hangen bij Bourget. “We waren natuurlijk blij dat we tegen Kielce konden spelen, maar ik was een beetje teleurgesteld over het resultaat. Ook omdat ik altijd wil winnen. Maar door deze wedstrijd konden we wel ervaren wat het verschil is tussen ons huidige niveau en dat van de wereldtop.”

Meemaken
Bourget kijkt terug op een leerzaam duel: "Tegen Kielce spelen is beter dan wanneer je het op televisie ziet. Je maakt alles van dichtbij mee, kunt kijken hoe ze zich tactisch opstellen en hoe de spelers zich op het veld gedragen. Daar steek je veel van op als je tegen hen speelt, dus het was vanzelfsprekend heel leerzaam.”