'Een feest dat met vaste toppers te mogen doen'

woensdag 17 juni 2020

Dick en Truus Zwarthoed zijn een bekend echtpaar dat vaak bij wedstrijden van de herenhoofdmacht van KRAS/Volendam op de tribunes te vinden is. In gesprek met de handbalvereniging vertellen de vrijwilligers over hun werkzaamheden, groentetuin en sponsorschap met het bedrijf Zwarthoed Schilders Volendam

De affiniteit met de handbalsport begon voor hen na een winterstop met de familie van Tom Schilder, voormalig speler van KRAS/Volendam. Tom was een aanstormend talent en speelde al snel in het eerste herenteam. “We kwamen graag bij hem kijken”, vertelt Dick. “Ook onze zoon Vincent is gaan handballen en als hij speelde waren we ook vaak in de sporthal te vinden. Truus en ik vinden de sport beiden erg leuk om naar te kijken.”

Al snel werd het tweetal ook vrijwilliger voor de club. Truus: “Stilzitten zit niet in ons bloed. Voordat Dick met zijn schildersbedrijf begon was hij al jaren scheidsrechter bij een voetbalclub. Nu we als pensionarissen tijd genoeg hebben, helpen we de laatste jaren steeds bij het opstellen van een marktstal op de jaarlijkse rommelmarkt met Koningsdag.” Dick helpt ook wekelijks mee met de ‘bordenploeg’, een groep vrijwilligers dat voor wedstrijden de sponsorborden rond het veld klaarzet. “Het is een feest om dat met deze vaste toppers te mogen doen”, vertelt Dick.

Naam op shirts
Zwarthoed Schilders Volendam groeide in de loop der jaren als bedrijf. Jeroen Smit trad toe als compagnon en samen besloten zij KRAS/Volendam te sponsoren. Zo werd het bedrijf onder meer naamsponsor van de Jongens A1. “Het maakt me trots om de naam van het bedrijf al jaren op hun shirts te zien. Ik ben blij dat Jeroen ook na mijn pensioen de club nog altijd steunt.”

Daar waar veel ouderen zich door de maatregelen tegen het coronavirus eenzaam voelen, hebben Dick en Truus er nog niet veel last van gehad. Truus: “We hebben een groentetuin die in deze tijd van het jaar de nodige aandacht vraagt. Veel andere mensen hebben een eigen tuintje naast dat van ons. Als we daar dan aan het werk zijn is er altijd wel iemand om een praatje mee te maken. Wel staat de rest van ons sociale leven op een wat lager pitje en dat is jammer.”

Tekst: Handbal Volendam / Jaap Buijs