Fysioteam Toekomst: 'Met team naar doel werken'

donderdag 21 mei 2020

Fysioteam Toekomst werd begin dit seizoen gepresenteerd als medisch partner van KRAS/Volendam. De Volendamse praktijk - bestaande uit specialisten Richard de Bruijn, Ruben Konijn, Irene Sier en Sharon Schilder - kijkt terug op een leuk en leerzaam handbaljaargang.

"Het is fijn dat we ook naast de praktijk ons gezicht kunnen laten zien", vertelt Irene. "De handbalsport is daar een mooi podium voor. We zijn blij een bijdrage te kunnen leveren en betrokken te kunnen zijn in de gemeente."

Snelle hulp
Fysioteam Toekomst biedt spelers van de herenhoofdmacht van KRAS/Volendam de gelegenheid snel hulp te krijgen bij fysieke ongemakken. De therapeuten zijn twee keer per week bij trainingen en bij wedstrijden aanwezig. Hier worden zij bijgestaan door Dennis van Royen. Dit niet alleen voor snelle behandelingen, maar ook voor adviesgesprekken en directe afspraken bij grotere klachten. 

Ruben: "We zitten er bovenop als er pijntjes zijn. De meeste klachten kunnen we direct in de sporthal behandelen, maar soms is het nodig hen bij ons in de praktijk langs te laten komen. Dan maken we direct een afspraak. Bij topsporters zijn de belangen groot en moeten snel geholpen worden. Het team heeft hen namelijk nodig."

De fysiotherapeuten raken zelf ook steeds meer betrokken bij het team, zo ziet ook Richard. "We zijn alle vier sportief aangelegd. Het begeleiden van een handbalteam is een mooie uitdaging en sluit goed aan bij onze interesses. Voor onszelf is het ook erg leerzaam. De jongens spelen topsport en daarbij komen andere krachten kijken dan met onze gebruikelijke patiënten. Daarnaast is het ook leuk de jongens beter te leren kennen."

Harde sport
Dat handbal een harde sport is werd Fysioteam Toekomst al duidelijk bij de eerste wedstrijd met begeleiding. In het oefenduel met Europese topploeg PGE VIVE Kielce raakte KRAS/Volendam-speler Jordy Baijens geblesseerd aan zijn schouder. "Richard was aanwezig en had gelijk actie in de tent. Hij heeft hem ter plekke behandeld", vertelt Irene.

De samenwerking met KRAS/Volendam bevalt Fysioteam Toekomst goed. Ruben: "We vinden het erg leuk samen met het team naar een doel te werken. Het zorgde ervoor dat we zelf ook erg enthousiast werden en leefden met de jongens mee. Het is mooi om te zien hoe we alle vier niet alleen medisch, maar ook sportief het beste voor het team willen."

Uitdaging
Eind maart kregen ook de specialisten van Fysioteam Toekomst te horen dat zij hun werkzaamheden moesten staken door de coronamaatregelen in Nederland. Alleen de noodzakelijke behandelingen mochten nog worden uitgevoerd, waardoor zij – net als vele anderen – grotendeels thuis zaten. Ook de handbalcompetitie was eerder al stilgelegd, waardoor de fysiotherapeutische begeleiding van KRAS/Volendam al op pauze was gezet. Inmiddels is de praktijk weer geopend.

“Die zes weken leverden grote frustraties op bij de therapeuten”, vertelt Sharon. “Het niet kunnen helpen van mensen met pijnklachten was een uitdaging. Er is veel gebeld, geappt en er werden voor iedereen passende oefenschema’s gemaakt. Uiteindelijk is dat natuurlijk niet hetzelfde als fysiek contact, dus de patiënten zijn des te gelukkiger dat dat wij nu weer aan het werk mogen. En wij zelf natuurlijk ook."

Bij iedere patiënt worden mondkapjes en handschoenen gedragen. Tevens wordt na iedere behandeling de kamer ontsmet en is de praktijk zo ingericht dat mensen elkaar zoveel mogelijk mislopen en gepaste afstand kunnen bewaren. Sharon: “We doen er alles aan om zo hygiënisch mogelijk te werken en de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.”

Afspraak en contact
Om een afspraak te maken bij Fysioteam Toekomst - dat gelegen is aan Schoolstraat 5 in Volendam - kan zowel telefonisch als per e-mail contact worden opgenomen. Bel of stuur een chatbericht naar 06-18871192 of stuur een e-mail naar info@fysioteamtoekomst.nl. Kijk voor meer informatie op de website van Fysioteam Toekomst

Foto: Fred Mol