Inside HV KRAS/Volendam met Martijn Cappel

maandag 09 november 2020

Één van de bekende keepers uit het verleden van HV KRAS/Volendam is Martijn Cappel. Voordat hij als 24-jarige jongen door onze vereniging werd benaderd om bij Volendam te komen spelen, had hij vaak als tegenstander tegen Volendam gespeeld. Hij kende daardoor al veel leeftijdgenoten die voor HV KRAS/Volendam speelden en met wie hij in diverse selectieteams speelde.

 

Overstap naar Volendam

“In 2004 maakte ik de overstap naar Volendam,” vertelt Martijn “waarna ik tot en met 2015 het doel van KRAS/Volendam verdedigde. Elf jaar vol mooie herinneringen. In het eerste seizoen dat ik bij Volendam speelde, werden we eerste in de eredivisie. Het was voor mij uiteraard een belevenis, dat ik in zo’n goed team terecht was gekomen. Het waren niet alleen onze sportieve kwaliteiten, maar we waren ook een vriendenploeg. Mede daardoor waren we succesvol in mijn ogen.”

“Een finalewedstrijd spelen” gaat Martijn verder “was altijd een hoogtepunt. Vooral als er veel supporters naar de sporthal kwamen om ons aan te moedigen. Onderschat niet de positieve uitwerking dat dit heeft op ons als spelers. Het enthousiasme, het optimisme en de warmte van de mensen lijken je vleugels te geven. Dat had ik niet willen missen. Maar ook winnen van een buitenlandse profclub in het kader van EHF-wedstrijden was kicken.”

 

Fijne mensen ontmoet
“Toen ik in Volendam begon te keepen” vervolgt Cappel, “waren Peter Portengen en Ruud van de Broeck mijn trainer, resp. keeperstrainer. Gedreven mannen die precies konden aangeven wat ze van je verlangden. Met de groep veel trainen en heel gedreven en gericht werken aan een duidelijk doel: prijzen winnen! Dit was voor mij een geweldige tijd, waarin handbal echt op de eerste plaats stond. Ook onder Martin Vlijm en Bob Brouwenstijn, beiden trainer, was het hard werken, maar… ook plezier hebben met elkaar. De sport heeft me niet alleen gevormd voor de rest van mijn leven en mooie herinneringen opgeleverd; je ontwikkelt discipline, leert plannen, ergens naar toe te werken, presteren onder druk en ‘last, but not least’ heb ik veel fijne mensen ontmoet, waarvan ik nog met een aantal regelmatig contact heb.”

 

Geen keeper meer, nu trainer
Al een tijdje is Martijn niet meer actief als keeper, maar nog wel betrokken bij de club. Tegenwoordig traint hij Jong BodyResults/Volendam, ofwel het tweede herenteam van HV KRAS/Volendam, en valt hij in als keeperstrainer wanneer dit nodig is. “Het blijft mooi jongeren iets bij te brengen waar ze ook in de toekomst baat bij hebben. Niet alleen op sportief vlak, maar ook in het dagelijks leven. Daarom doe ik dit graag.”

 

Corona
Op de vraag hoe hij de huidige coronatijd ervaart, antwoordt Martijn dat deze periode op sommige gebieden best mooie dingen oplevert, maar vooral het gevoel van gemis overheerst van zaken die je voorheen als vanzelfsprekend zag. “Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan het sporten in teamverband en spontaan bij elkaar komen. Dat zijn voor mij toch wel belangrijke dingen. Juist in deze tijd met zijn beperkingen mis ik het om met een groep samen te werken aan een gezamenlijk doel. Ik hoop dat iedereen gezond en wel deze periode doorkomt en dat we straks weer van onze sport kunnen en mogen genieten.” besluit Martijn.