Tegenstander in beeld: Borhave

donderdag 16 mei 2019

Garage Kil/Volendam speelt zaterdag de eerste van twee promotieduels. Tegenstander Borhave was voor de Volendammers een nog grotendeels onbekende ploeg. Wat voor club is Borhave eigenlijk? Een analyse.

Borhave is een handbalclub uit het Overijsselse Borne. De vereniging is opgericht op 16 maart 1970. In het seizoen van 2015/2016 promoveerde de club met een kampioenschap in de Eerste Divisie naar het hoogste niveau. In de beslissingswedstrijd werd er gewonnen van HV Quintus 2. Dit was de eerste keer dat de Bornse vereniging in de Eredivisie zou uitkomen.

Het huidige seizoen was voor Borhave het derde jaar in de Eredivisie. De ploeg begon uitstekend aan het nieuwe jaargang met een 22-15 overwinning op Westfriesland/SEW. Hierna ging het echter al snel minder en werden de daaropvolgende wedstrijden veelal verloren. Tegen Cabooter Group/Handbal Venlo, de latere verliezende bekerfinalist, werd er echter verrassend met 25-24 gewonnen. Een paar weken daarop werd er opnieuw een overwinning geboekt op SEW: 23-25. Aan het einde van de competitie werd er twee keer op rij gewonnen en eindigde Borhave op een zevende plaats. Dit was echter niet genoeg om nacompetitie te ontlopen.

De degradatiepoule werd goed gestart met een 34-35 overwinning op Foreholte, die laatste eindigde in de reguliere competitie. De rest van de wedstrijden werden wisselvallig gespeelt. Borhave leek lange tijd af te stevenen op een tweede plaats in de poule, maar een 25-26 nederlaag op Boern’n Trots Kaas/DSVD gooide roet in het eten. DSVD nam de tweede plaats over en drukte Borhave in de problemen. Met een voorlaatste plaats was de ploeg uit Borne verplicht om beslissingswedstrijden te spelen in een Best of Two.

Garage Kil/Volendam is komende zaterdag de tegenstander. Om 19.30 uur neemt de ploeg van trainer Ruud van den Broeck het tegen hen op in sporthal Opperdam. Een week later wordt de return in Overijssel gespeeld.