'Topwedstrijden Eerste Divisie in goede banen leiden'

donderdag 09 juli 2020

De scheidsrechterscarrière van Roos van Beek komt komend seizoen in de stroomversnelling. De Volendamse – die met Carlijn Kleinpenning een arbitraal duo vormt – fluit komend seizoen de topwedstrijden in de Eerste Divisie van het dames- en herenhandbal en heeft zelfs perspectief op affiches in de Eredivisie.

“Het is best snel gegaan”, erkent Van Beek. “Voor mijn gevoel wordt het door deze stap weer een stuk serieuzer. We gaan nu wedstrijden fluiten in volwassen competities waar echt iets op het spel staat. We hebben al headsets aangeschaft om op het veld beter te kunnen communiceren. Het is spannend om daar straks dan te gaan staan.”

Van Beek en Kleinpenning hebben een mooi jaar achter de rug. Het tweetal vormde in maart van vorig jaar een scheidsrechterskoppel. Sindsdien floten zij verschillende wedstrijden in de Eerste Divisie voor dames, toernooien en een oefeninterland van Oranje O19. Ook kregen zij de dames Supercup in de leeftijdscategorie A-jeugd toegewezen. “Dat was een bijzondere ervaring. Die wedstrijd was het voorprogramma van het seniorenduel. Er zaten al vrij veel mensen op de tribunes, dus we waren wel een beetje zenuwachtig.”

Duidelijke grens
Als het duo komend seizoen goed presteert krijgen zij ook de leiding over wedstrijden in de Eredivisie; het niveau waar ook de dameshoofdmacht van KRAS/Volendam op acteert. Het is iets waar Van Beek al op is berekend. “Ik wil sowieso geen wedstrijden van Volendamse teams fluiten. Daar trek ik een duidelijke grens en ook het NHV houdt er rekening mee. De Volendamse meiden ken ik persoonlijk te goed en ik wil als scheidsrechter dan ook zo min mogelijk met hen te maken krijgen. Dat is voor iedereen het beste.”

Na het mogelijke debuut in de Eredivisie zijn er nog genoeg stappen omhoog voor Van Beek en Kleinpenning. Van Beek: “We kunnen bijvoorbeeld nog naar de BENE-League. Daar fluiten momenteel geen vrouwelijke koppels. Verder is er ook nog een project vanuit de EHF, dat speciaal is opgezet voor jonge scheidsrechters. Het lijkt me erg leuk daarvoor geselecteerd te worden. Dan word je ingezet op EK’s en WK’s voor jeugdteams en word over een periode van een aantal jaren klaargestoomd voor grote toernooien als de Champions League.”

“Dat is wel het niveau waar we naar streven”, vervolgt Van Beek. “Vlak voordat ik met Carlijn een koppel vormde hebben we goed bekeken wat we wilden. We hebben toen uitgesproken voor het hoogst haalbare te gaan. Maar zover is het nog lang niet. Eerst gaan we proberen de topwedstrijden van de Eerste Divisie in goede banen te leiden.”

Foto: Astrid Neeft