Walking Handball van Volendam tot het Binnenhof

donderdag 01 oktober 2020

Nadat enkele jaren de KNVB in samenwerking van de Nationale Ouderenbond het zogenaamde walking football introduceerde, nam Stichting Sportkoepel Edam-Volendam het initiatief om de mogelijkheden te onderzoeken of een ‘walking variant’ ook mogelijk zou zijn voor de handbalsport. Toen de eerste verkenningen door Stichting Sportkoepel Edam-Volendam leken te verzanden, trok HV KRAS/Volendam het initiatief naar zich toe. 

In overleg met en mede-financieel ondersteund door de Ouderenbond werd HV KRAS/Volendam de eerste handbalvereniging die het walking handball introduceerde in Nederland. De enthousiaste vrijwilligers ontwikkelde het verder en maakte deze vorm van handballen daadwerkelijk mogelijk als sport in de Opperdam. 

Voor de mensen die niet weten wat ‘walking handball’ precies inhoudt: Het is een aangepaste vorm van handbal, speciaal ontwikkeld voor de wat oudere mensen om blessurevrij te blijven sporten. Zoals walking al aangeeft mag er niet worden hard gelopen en is lichamelijk contact evenmin toegestaan. De sport is laagdrempelig en eigenlijk voor iedereen toegankelijk. Maar van een ‘ouwe lullensport’ is zeker geen sprake en kennis van handbal is ook geen must. Het gaat niet om winnen, maar om bewegen op een manier die enerzijds het lichaam ondersteunt en vitaal houdt en anderzijds veel spelplezier oplevert. En zelfs ontbreekt het soms niet aan fanatisme tijdens een wedstrijdje handballen. 

Na een gedegen technische voorbereiding door Fiona en Joan Scherpenzeel vond onder hun coaching de eerste walking handball training plaats op woensdag 17 april 2019 met een handjevol deelnemers. Een aantal dat inmiddels is opgelopen tot achttien. Maar er is nog ruimte voor meer! En omdat sport voor ouderen, en zeker voor hen die niet echt gewend zijn aan sporten, is het eventueel mogelijk om een tweede groep te starten. 

Oud-international en speler van KRAS/Volendam, Leon van Schie, is destijds gedetacheerd naar de Stichting Sportkoepel Edam-Volendam. Van Schie heeft het concept verder verspreid naar Den Haag en kan nu worden aangemerkt als de ambassadeur voor het ‘walking handball’. Vanaf 26 september fietste hij zeven dagen lang door Nederland om aandacht te vestigen op, en mensen te interesseren voor deze loopsport. Morgen op de Nationale Ouderendag eindigt hij zijn fietstocht op het Binnenhof. 

Bent je ook geïnteresseerd en wil je eens vrijblijvend een proeftraining meemaken? Maak dan gerust een afspraak met Fiona of Joan Scherpenzeel (06 36 07 19 97).

 

Leuke film over Walking Handball