Terry Coesel: van speler naar opleider

donderdag 29 november 2018

Terry Coesel komt uit een echte handbal familie. Zelfs zijn ouders en ook zijn grootouders waren handballers. Zo is hij als vier jarige jongentje begonnen met handbal bij Aristos in Amsterdam. In die tijd gaf zijn moeder hier training, terwijl zijn broer Dico hier als speler actief was. Nadat Dico de overstap van Aristos naar HV KRAS/Volendam maakte duurde het niet lang voordat Coesel hem achterna ging. Coesel wilde het hoogst haalbare, waardoor hij zelf op dertienjarige leeftijd ook naar de vereniging in het vissersdorp trok. Hier begon hij in de B-jeugd.

Coesel schopte het uiteindelijk tot het tweede herenteam van KRAS/Volendam. Op zeventien jarige leeftijd kreeg hij echter vijf opeenvolgende knieblessures, waardoor hij genoodzaakt was te stoppen als speler. Toch wilde hij de vereniging nog niet de rug toekeren. "Bij KRAS/Volendam lopen vrijwilligers rond die heel veel voor de vereniging over hebben. Ik wilde hier graag deel van blijven uitmaken en besloot zelf ook actief te blijven. Op dat moment was ik al trainer van de E- en D-jeugd. Als beginnend trainer is het heel leerzaam om met de jongste jeugd te werken. Hier gaat het namelijk vooral om plezier en het aanleren van de basisvaardigheden. Het liefst had ik zelf nog willen handballen, maar het is helaas niet anders.”

Inmiddels is Coesel samen met Martijn Cappel de trainer van Zwarthoed Schilders Volendam/Jongens A1. Hier is hij erg enthousiast over. “We beschikken over een jonge en zeer talentvolle groep, die graag wat wil bereiken. Iedere week zie je hen stappen maken en dat is waar je het voor doet. Daarnaast probeer ik de jongens op tactisch gebied wat bij te brengen. Als de groep deze ontwikkelingen doorzet gaan we in de tweede seizoenshelft nog heel wat wedstrijden winnen. Dat zou het extra leuk maken om deze jonge gasten te helpen bij hun ontwikkeling en het behalen van hun doelen.”

Handbalopleiding

Ook is Coesel actief als lid van de Jongens HOV (handbalopleiding Volendam). “Hier werk ik samen met Claus Veerman. Samen zetten we de lijnen uit voor de ontwikkeling en opleiding van de handballende jongens in Volendam. Dit is een hele interessante en leerzame ervaring.”

Als lid van de Jongens HOV ziet Coesel veel mogelijkheden om de ontwikkeling van handballers te stimuleren. Hier heeft hij ook de nodige ideeën voor. “Ik vind dat een grote vereniging als KRAS/Volendam voor de opleidingsteams een mooi internationaal toernooi moet kunnen organiseren. Het is namelijk goed voor de ontwikkeling om met onbekende tegenstanders en speelstijlen in aanraking te komen.”