Eerste handbaltraining weer in Volendam

vrijdag 15 januari 2021

Eerste handbaltraining weer in Volendam: Heren 1 is weer gestart

Na een lockdown van ruim twee maanden zijn de afgelopen dagen de eerste HandbalNL teams weer het veld opgegaan zonder de anderhalvemeterregel te hoeven handhaven. Gisterenavond trainde ook de hoofdmacht van HV KRAS/Volendam voor het eerst, maar niet voordat iedere speler en begeleider was onderworpen aan een coronatest.

 

Teststraat in de Opperdam

Donderdagavond rond half zes is de Sporthal Opperdam Nieuw omgetoverd tot een teststraat. In de trainingshal is een looproute uitgezet tussen de verschillende genummerde posten waar een handeling gebeurt. Bij binnenkomst, één voor één, hebben de jongens en stafleden mondkapjes op en wachten ze rustig tot ze opgeroepen worden om naar de post te komen. Op de eerst post staat een persoon in een wit beschermend ‘maanpak’ met mondkapje, faceshield en handschoenen aan. Dit is degene die de wattenstaaf in de neuzen duwt. 

“We hebben een team BIG geregistreerde vrijwilligers bereid gevonden de testen op zich te willen nemen. Een huisarts, hoofdverpleegkundige, verpleegkundige en een aantal fysiotherapeuten pakken het echte testwerk afwisselend van elkaar op per training. Zij hebben dan ook formeel de titel hygiëne coördinator en tekenen de genomen testen af. Zij worden geassisteerd door een Corona coördinator, die het gedrag rondom de hal in de gaten houdt, en een administrateur die alles administreert. Als team staan ze direct in contact met de bond. Meerdere keren per week worden alle stafleden, spelers en begeleiding getest voorafgaand aan de training.” aldus Algemeen Manager Joost Ooms.

 

Wachten op de uitslag

Na de test loopt de speler met de test in de hand naar het volgende loket. Daar leggen ze de test neer en gaan op een aangewezen bankje zitten wachtend op de uitslag. In de meeste gevallen duurt dit circa 10 minuten. Wanneer hun sneltest uiteindelijk één streepje aangeeft (en niet twee), en ze dus negatief zijn bevonden krijgen ze een duim omhoog. Dit is de goedkeuring om door de klapdeuren naar Sporthal Opperdam Oud te gaan om zich voor te bereiden op de training als het wachten op de rest. 

“Mocht een sneltest uiteindelijk positief blijken te zijn dan gaat de persoon per direct naar buiten en naar huis om in quarantaine te blijven totdat ze een PCR test hebben gehad bij de GGD. De GGD heeft vanaf dat moment de regie over de situatie van die speler. Mocht de uitslag van de PCR test positief zijn dan zullen wij proactief alle spelers en staf alsnog vragen een PCR test te halen bij de GGD.” vertelt Ooms.

Wanneer iedereen negatief is getest stuurt de administrateur alle administratie en uitslagen naar de competitieleiding van de bond. De verschillende posten worden schoongemaakt en opgeruimd. Alle gebruikte spullen worden afgevoerd in plastic zakken.

“Het is een pittige klus geweest om de materialen en mensen te organiseren voor het goed uit kunnen voeren van het protocol. Voor een eerste keer zijn we niet ontevreden over het resultaat. We hebben erg veel hulp gekregen van onze sponsor Succes Schoonmaak, waar we erg dankbaar voor zijn. Maar ook van andere clubs die eerder waren begonnen. Zij hebben natuurlijk een voorsprong en kende de praktijk al. Daar hebben we gebruik van gemaakt.” vertelt Joke Zwarthoed, teamleider Heren 1 en degene die de administratie in de coronastraat in Opperdam Nieuw voert. “Ook hebben wij de gemeente Edam/Volendam stap voor stap meegenomen in de voorbereidingen tot het trainingsmoment, als het uitvoeren van het protocol. Daarbij hebben we dagelijks contact gehad met de bond en Sportkoepel om ervoor te zorgen dat we niets over het hoofd hebben gezien. Het is mooi dat iedereen kon trainen, ze waren echt blij. De felicitaties stromen binnen wat ook enorm leuk is. Vandaag evalueren we het proces en kijken we waar eventuele verbeteringen aangebracht kunnen worden.”

 

Protocol verantwoord opstart topcompetities

Eind december kregen alle clubs via de bond het protocol van het NOC*NSF onder ogen alsook een aanvullend stuk vanuit het NHV. Alle clubs in Nederland is aangeboden om gebruik te maken van dit protocol. De teams uit de HandbalNL league waren het allen eens over het gebruik maken van de door de overheid aangeboden kans om weer veilig te kunnen sporten.

“Qua trainen hadden we al eerder kunnen beginnen, echter hebben wij dit niet gedaan omdat het NOC*NSF aangeeft dat er uitzicht op een opstart competitie moet zijn. Dat is afgelopen woensdagavond pas duidelijk geworden en alle HandbalNL leagueclubs hebben gezamenlijk aangegeven te gaan starten. Dit alles onder voorbehoud dat er geen dingen gebeuren die buiten ons macht vallen. Het is nu wachten of het advies van de clubs ook door de bond wordt aanvaard. Ondertussen komen we regelmatig samen om kennis uit te wisselen en de stand van zaken door te nemen.” vertelt Ooms.

 

Dames 1 en Heren 2

Terwijl de hoofdmacht van HV KRAS/Volendam wel is begonnen met trainen zitten de Dames 1 en Heren 2 nog in de wachtkamer, net als alle andere senioren recreatieteams in het land. 

“Het uitgangspunt dat er een opstart topcompetitie (eredivisie senioren) moet zijn is ook de reden waarom wij als club een meer afwachtende houding hebben ten aanzien van het faciliteren van de trainingen voor zowel Dames 1 als Heren 2 (beide eredivisieteams). Op dit moment is er geen competitie uitzicht en gaat dat in tegen het uitgangspunt van het protocol om dan toch te gaan starten. Wij hebben met alle dames- en hereneredivisieclubs het NHV gevraagd een uitzondering te maken voor diegene die willen en kunnen trainen dit te mogen doen en eventueel een vrijwillige competitie op te kunnen starten. Ook hier zijn wij in afwachting van hun oordeel. Tot die tijd, en dus totdat er toestemming is, gaan wij geen beslissingen nemen.”

“De teststraat zag er goed uit, de club heeft dat goed geregeld. Gelukkig was ook iedereen negatief en kon het hele team trainen. Het was lekker!” aldus aanvoerder Dennis Schellekens