Handballers lopen voorop

vrijdag 16 oktober 2020

De grote opening van H20 campus te Purmerend.  

Handbal staat niet bekend als de meest innovatieve sport van de wereld. Dat betekent niet dat onze handbalsport geen innovatieve leiders (mede) kan ontwikkelen. HV KRAS/Volendammers Dirk Tuip en Matthijs Vink zijn beide spelers geweest van onze hoofdmacht en nog steeds actieve vrijwilligers van de club. Zij hebben afgelopen vrijdag de grootste E-sports campus van Europa officieel geopend. Een indrukwekkend geheel. 

Met trots is HV KRAS/Volendam aanwezig geweest bij de opening. Ook wij zagen daar een doorkijk naar een toekomst van sport.  

Tuip en Vink zijn naast speler allebei al jaren betrokken in diverse rollen bij de club en hebben veel betekent voor de ontwikkeling van de huidige vereniging. Tuip als één van de grondleggers van de huidige clubvisie. Hierin was zijn kijk op de toekomst van de vereniging altijd gekoppeld aan zijn zoektocht naar een betere balans tussen de virtuele wereldontwikkelingen en de integratie met de fysieke (handbal) wereld. Geen makkelijk onderwerp voor een relatief conservatief achterland, maar met zijn drive is de totstandkoming van H20, naast de vereniging, een feit geworden. Hiermee is Tuip door zijn handelen zelf, een drijvende innovatieve kracht geworden voor de club. Vink kreeg als Spaanse professionele tophandballer de kans om dual te werken als professioneel handballer bij HV KRAS/Volendam en kon ook aan de slag bij Searchuser BV in de online marketing. Zijn aanwezigheid, energie en ondernemerschap zorgde voor een versnelling op commercieel en strategisch vlak binnen de club, waarin zijn rol bij de totstandkoming van het Topsportgala bijzonder groot is. 

Beide mannen zijn hun leven lang opgegroeid in en om verenigingsomgevingen. Het is onvermijdelijk dat het verenigingsleven dan ook hen levenslessen heeft meegegeven, bewust of onbewust. Zowel Tuip als Vink hebben in de opbouw van H20 een modernere sportomgeving gemaakt dan in een traditionele sportvereniging kan op dit moment. Maar we zijn gelukkig niet ver van elkaar vandaan (qua visie en geografische locatie) en de brug kan geslagen worden. Waar dit kan is op de snijvalk tussen het E-sport bedrijf en de traditionele sportvereniging. Beide brengen groeperingen bij elkaar, geven mensen de ruimte voor consumptiegedrag en bieden belevenissen aan die uniek zijn. We organiseren competities, voeden jeugd en ouderen op, creëren kansen, banen, stages en bouwen aan een gezondere maatschappij. Er kan gesteld worden dat zowel HV KRAS/Volendam als H20 ervoor zorgen dat de families van de toekomst ook de traditionele waardes van het ‘oude’ verenigingsleven meekrijgen. E-sports is dan ook een onderwerp dat al een geruime tijd op de agenda staat van de technische commissie en zal in de komende tijd nog meer aandacht krijgen. 

Het siert de mannen dat zij óók de strijd aangaan met de erkenning van hun nieuwgevonden sport domein en inzicht. Net als de handbalsport in Nederland is E-sports achtergesteld ten aanzien van de grote sporten en dan ook de culturele erkenning missen van de gemiddelde Nederlander. Beide organisaties moeten werken in moeilijkere omstandigheden dan de grote sporten, vaak tegen de stroom in. Het team van H20 pakt op een vergelijkbare manier de strijd op en vanuit een herkenbaar energieniveau. Ze bestrijden niet het feit dat E-sports of dat gaming kan of mag, maar hebben de kernwaarde ontdekt, omarmen het en zorgen ervoor dat het fenomeen begeleid wordt op een goede manier. Uiteraard met de waarden en ervaringen die ze geleerd hebben in en om de traditionele sportvereniging. En nu hebben ze een vaste plaats gerealiseerd in Purmerend, een gaaf, spiksplinternieuw campus voorzien van alles wat men kan wensen.

Een fantastische prestatie van onze mannen, wij als club zijn uitermate trots en volgen de ontwikkelingen op de voet.  

Oprichter Dirk Tuip: “E-sports wordt nog te veel gezien als alleen maar gaming achter een PC, maar het is wat ons betreft veel meer dan dat. Sport digitaliseert, de wereld digitaliseert in rap tempo en zowel het onderwijs als bedrijfsleven loopt achter bij de ontwikkelingen die in de gaming wereld al heel normaal zijn. H20 wil gaming gebruiken om te next generation op te leiden tot topsporter (E-sporter) of, als zij niet slagen als E-sporter, opleiden tot een baan in de toekomst. 

Wij vinden het fantastisch om onze opgedane ervaringen in de handbal topsport en de laatste jaren als tech ondernemer nu te combineren in H20, waar alles samenkomt.”

Wil je meer weten over H20 surf dan naar de site h20.gg