Koninklijke onderscheiding voor Jaap en Joke Zwarthoed

zaterdag 27 april 2019

Jaap en Joke Zwarthoed hadden bericht gekregen dat Albert Binken vandaag een lintje zou krijgen en daarom gingen ze nietsvermoedend naar  het Hoogreemraadschap  Noordhollands Noorderkwartier. Toen ze daar hun kinderen ook zagen, dacht Jaap gelijk dat Joke zou worden geridderd. Hoe groot was de verrassing dat beiden werden benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau.

Op de eerste plaats wil het bestuur van HV KRAS/Volendam hen feliciteren met deze eervolle benoeming. Al meer dan veertig jaar zijn zowel Jaap als Joke op vele fronten bij de handbalclub actief. De meest in het oog springende activiteit van Joke is haar speakerswerk tijdens de wedstrijden van Heren 1. Samen met Maart Admiraal is zij ‘één van de twee hockeydames’. Maar ook heeft zij jarenlang de wedstrijdcommissie geleid. Ieder weekeinde weer voldoende scheidsrechters zoeken, maar ook zelf wedstrijden fluiten. Als een scheidsrechter niet komt opdagen, een ‘tafelaar’ te kort aanwezig is, dan houdt dat vaak in dat Joke of haar man Jaap de lege plekken dan maar weer bemensen. Jaap meestal wat mopperig, niet omdat hij onverwacht aan het werk moet, maar omdat iemand gewoon ongemeld niet komt opdagen. Dit begrijpt hij niet en dat karakteriseert zijn aard. “Als je ergens voor staat, moeten de mensen van je op aan kunnen,”  is zijn parool. En op Jaap en ook Joke kun je bouwen!

Zowel Joke als Jaap zijn multi-inzetbare vrijwilligers. Het weekeinde is niet voor henzelf, maar staat geheel in het teken van de handbal. Jaap is ook de man die (bijna) alles weet van en bij de handbal. Als hoofd van de zogenaamde bordenploeg is Jaap van bijna alle zaken binnen de vereniging op de hoogte. Of het nu gaat om electriciteit, muziekinstallaties, bergplaatsen waar je dingen kunt vinden of de algemene veiligheid binnen de sporthal; Jaap is de man die je moet hebben. En hij let op zijn zaak. Als het maximum aantal bezoekers voor een wedstrijd is bereikt, mogen géén kaarten meer worden verkocht. Komen er toeschouwers achter de doelen zitten, dan moeten er netten worden opgehangen. In dit soort zaken is Jaap onverbiddelijk. ‘Safety first’. Kortom, hij is met de vereniging en haar publiek begaan en als Jaap ergens verantwoordelijk voor is, dan weet de club dat hij alles zal doen om het gewenste resultaat te bereiken. En deze liefde voor de club is al rond 40 jaar geleden gegroeid toen Jaap zijn Joke ontmoette en vanaf toen de liefde van Joke voor de vereniging met haar ging delen.

Nadat Joke een aantal van haar taken neerlegde, heeft ze voor het komende seizoen weer een andere taak op zich genomen binnen de vereniging.

Jaap en Joke, dit zijn nog maar een deel van de activiteiten, die jullie al jaren verrichten. Het spreekt voor zich dat we erg verheugd zijn met jullie benoeming, want jullie hebben deze koninklijke waardering meer dan verdiend! Namens de hele club, nogmaals van harte gefeliciteerd!