Nancy Groote: Keukenprinses van sporthal Opperdam

dinsdag 06 november 2018

Nancy Groote speelt door de afwezigheid van kantine-kok Paco Barcelo een grote rol op wedstrijddagen van het eerste herenteam van HV KRAS/Volendam. De onlangs vijftig jaar geworden Groote is dan verantwoordelijk voor het lekkere buffet dat in de businessruimte wordt geserveerd.

Zoals veel vrijwilligers binnen de vereniging is ook Groote begonnen als handbalster. “Hier bakte ik niks van”, geeft zij eerlijk toe. Wel wist ze met enthousiasme de liefde voor het spel over te brengen op haar dochters Nina en Cathy, die nog altijd actief handballen. Groote is zelf ook jaren hen coach geweest. Behalve haar dochters is ook haar schoonzoon, Jan van Ab, als speler bij de vereniging betrokken. De familie Groote ademt dan ook handbal.

Het was dan ook geen verrassing dat Groote zich op een gegeven moment ging inzetten als vrijwilliger in sporthal Opperdam. “Daar had ik echt zin in. Mijn grootste hobby’s zijn namelijk koken en het mensen naar hun zin maken. In een kantine kun je hier heel veel mee.”

De perfectionistische Barcelo was echter niet direct overtuigd van haar kwaliteiten. “Het liefst had ik Paco al veel eerder willen helpen bij het voorbereiden van het buffet voor de businessruimte. Hij geloofde alleen nog niet erg in mijn kennis en kunde.” Het vertrouwen kwam pas toen Groote een paar keer wat werk van Paco had overgenomen. “Toen werd ik geaccepteerd in de keuken en dat is nog steeds zo!”

Nu Barcelo door gezondheidsproblemen een tijdje uit de roulatie is, neemt Groote veel taken van hem over. “Ik verzorg het buffet in de businessruimte, maak soep als het nodig is en probeer aan alleen een eigen touch te geven. Het is best veel werk, maar met wat hulp lukt het wel. Daarnaast is het ook erg gezellig om in de kantine te werken en hebben we een hele leuk groep collega’s.”

De Volendamse hoopt dat Barcelo snel weer in staat is om haar te vergezellen in de keuken. “Ik heb veel van hem geleerd. Het is sneu dat hij nu zoveel last van zijn gezondheid heeft. Ik zal goed op zijn keuken passen tot hij terug komt.”