'Ook Noord-Holland verdient een groot internationaal handbaltoernooi'

dinsdag 10 januari 2017

Eerste editie Zaanse Handbaldagen met gastlanden Zuid-Korea en België een groot succes

In Limburg is het rond de jaarwisseling vaste prik. Mensen uit de omliggende provincies komen dan naar Sittard voor de Limburgse Handbaldagen (LHD). Drie dagen lang tophandbal in een bomvolle hal. Maar hoe verbind je de ‘verre’ Noord-Hollandse handbalfans, vroegen de vertegenwoordigers van HV KRAS/Volendam en het LHD zich af. Is er behoefte aan een groot internationaal handbaltoernooi in Noord-Holland? Zij namen afgelopen december de proef op de som met de Zaanse Handbaldagen (ZHD). LHD-vertegenwoordiger Bart Sillen bracht KRAS/Volendam in contact met een van de beste teams uit Azië: Zuid-Korea. Het bleek een schot in de roos voor de handbalsport in Noord-Holland.

Natuurlijk heeft een groot evenement als de Zaanse Handbaldagen een aanlooptijd nodig om omarmd te worden. Maar met de handbalpotentie van Noord-Holland, met verschillende grote verenigingen als KRAS/Volendam, VOC, Aalsmeer, DSS en SEW, is de basis om een jaarlijks groot handbalevenement te organiseren zeer aanwezig. En met de ruim duizend toeschouwers die naar Topsportcentrum De Koog kwamen kan het organisatiecomité terugkijken op een geslaagde missie.

Handbal op de kaart gezet

Vooral voor handballer Léon van Schie was het ZHD een bijzonder evenement. Want behalve dat hij speelde voor Oranje in de wedstrijd tegen Zuid-Korea, was hij namens KRAS/Volendam betrokken bij de organisatie. "We hebben er met z’n alleen een prachtig evenement van gemaakt. Het organisatiecomité bestond uit een vertegenwoordiging van Sport-Koepel, HV KRAS/Volendam, HV Zaanstreek, KZ Hiltex en Topsport Zaanstad. We zijn heel erg blij dat de Zaanse Handbaldagen zo goed in de smaak is gevallen. Hoogtepunt was de wedstrijd tussen Zuid-Korea en Nederland en dit was een uitverkocht huis waarbij ook de ambassadeur van Zuid-Korea aanwezig was. Maar ook de clinics voor de jeugd sloegen aan. We hebben handbal met het ZHD op een positieve manier op de kaart gezet.”

Jaarlijkse traditie

Volgens Van Schie zit een jaarlijkse traditie voor een handbalevenement in Noord-Holland er zeker in. “Wat in Limburg kan, kan hier ook. Ik heb veel reacties gekregen van mensen die het een prachtig evenement vonden. Het aantal toeschouwers is ons positief bevallen. En ook Korea was zeer te spreken over het ontvangst en de begeleiding tijdens de dagen rond het ZHD door Sport-koepel. Nu viel het samen dat we de handbaldagen konden houden in de nieuwe topsporthal De Koog in Zaanstad. De enthousiaste Zaanse gemeente heeft geïnvesteerd in topsportfaciliteiten voor haar zaalverenigingen en gemeenschap. We houden volgend jaar de optie open om het evenement te organiseren in een andere Noord-Hollandse gemeente die ook topsport omarmt. We bekijken wat de mogelijkheden zijn en sluiten niks uit.”

Bijzondere casus

Zogezegd kende het ZHD een niet-alledaagse hoofdgast. Het nationale herenhandbalteam van Zuid-Korea sloeg in Noord-Holland zijn tenten op om zich voor te bereiden op de Limburgse Handbaldagen. De Aziaten verbleven in Van der Valk Volendam en trainden een week lang in de Opperdam, ook tijdens de kerstdagen. Algemeen manager van KRAS/Volendam Joost Ooms is er trots op dat de handbalclub commercieel gezien steeds zijn horizon weet te verbreden met dergelijke projecten. “Wij laten zien dat onze organisatie vooruitstrevend is en telkens oog heeft voor bijzondere casussen. Bijvoorbeeld het NK en WK Indoortouwtrekken, de frequente trainingskampen van internationale topclubs uit Duitsland en Denemarken en nu de totale verzorging van twee interlands en het trainingskamp van een van de beste ploegen van Azië."

Ooms vervolgt: "Dat maakt ons uniek. Het netwerk van HV KRAS/Volendam groeit. De Koreanen zijn dan ook de volgende keer van harte welkom, net zoals andere teams in de wereld die op een hoogwaardige manier zich willen voorbereiden op het seizoen, een wereldkampioenschap of iets vergelijkbaars. Ik wil alle partners feliciteren met het behaalde resultaat en bedanken voor alle geleverde werk. In het bijzonder de vrijwilligers van handbalvereniging Zaanstreek en de tientallen vrijwilligers, medewerkers en stagiaires van Sport-Koepel.”