Is het vijftig, honderd of toch duizend jaar geleden dat handbal is ontstaan? De meningen zijn hier duidelijk over verdeeld. Sommige historici beweren dat de oorsprong van het spelletje teruggaat naar de tijd van de Romeinen. In zijn Odyssee beschrijft Homerus immers al het Uraniaspel. Een spel met een bal die hoog gehouden dient te worden alvorens deze door een koepel moet worden gegooid. Het spelletje heeft merkwaardig veel overeenkomsten met het huidige handbal. Het duurt echter tot 1898 voor we de naam handbal - of ‘Haandbold’ - terugvinden in de archieven. In het kleine dorpje Ordrup in Denemarken verbiedt een directeur van een school de kinderen nog langer te voetballen. Dit omdat er teveel ramen aan diggelen worden getrapt. De Denen waren in die tijd blijkbaar ook al niet zo bedreven in het trappen te een bal.
De schooldirecteur lijkt hiermee onbewust de grondlegger te zijn van het moderne handbal. Leerlingen gingen namelijk gooien met een bal in plaats van te schoppen. De sportleraar van de school gaat vervolgens een stap verder en bedenkt de verdere regels voor het spel waarvan hij ook de naam bedenkt. Lopen met de bal is verboden en je mag de bal niet langer dan vijf seconden vasthouden. Het is de Berlijnse gymleraar Max Heiser die het handbal verder ontwikkelt. Hij verandert de afmeting van veld en creëert een doelgebied van vier meter. Carl Schelenz, een Duitse handbalpionier, geeft het spel nog meer elan door dribbelen in te voeren en lichaamscontact toe te staan. Het speelveld is op dat moment in Duitsland nog hetzelfde als een voetbalveld en er wordt elf tegen elf gespeeld.
In Scandinavië verplaatst het spel – door de weersomstandigheden – zich naar de zaal. De spelregels en techniek worden aangepast en er wordt zeven tegen zeven gespeeld. In de beginjaren is handbal vooral een aangelegenheid voor dames. Net als in Volendam het geval is. In 1963 richten een aantal dames in het dorp Handbalvereniging Volendam op. Zomers spelen ze elf tegen elf en ’s winters wordt in de zaal zeven tegen zeven gespeeld. Eerst in de oude Rai in Amsterdam en na 1972 in de Seinpaal. In 2009 volgt de overstap naar Sporthal Opperdam. Het spel heeft door de jaren heen een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt, net als Handbalverenging Volendam. Er staat inmiddels een organisatie (bestaande uit heren en dames) waar menig vereniging jaloers op is. Er is een klimaat gecreëerd waarin leden hun talent op eigen wijze optimaal mogen en kunnen benutten. Leden die beter willen zijn dan de ander, zich elke dag willen verbeteren en een voorbeeld zijn voor anderen. Dat is waar Handbalvereniging voor staat!
Wanneer je via deze links je schouderbrace polsbrace, compressiekousen, steunzolen of andere medische hulpmiddelen bestelt, steun je direct Handbalvereniging Volendam. Dat is uiteraard een prachtig streven!