HV KRAS/Volendam gaat als eerste handbalvereniging in Nederland beginnen met het organiseren van OldStars walking handball. Hiermee wordt er een samenwerking opgezet met het Nationaal Ouderenfonds en zorgverzekeraar Menzis. Beide organisaties ondersteunen verenigingen bij het ontwikkelen van een ouderenvriendelijke sportomgeving. Het startschot van dit initiatief wordt op woensdag 17 april in sporthal Opperdam gegeven.
Geen doel maar een middel
KRAS/Volendam en het Nationaal Ouderenfonds zetten zich hiermee in voor de verbetering van de vitaliteit van ouderen, moedigen sociale contacten aan en laten vergelijkbare verenigingen met een ander oog naar ouderen kijken. Handbal is hierbij niet het doel, maar een middel om op latere leeftijd conditie, kracht en snelheid te (blijven) ontwikkelen. Alle door het Nationaal Ouderenfonds aangepaste bewegingsvormen worden door OldStars’ beweegstrateeg René Wormhoudt aan de verenigingen, spelbegeleiders en spelers geïntroduceerd met het Athletic Skills Model (ASM). Dit model dient als basis voor alle aangepaste spelvormen van OldStars.
Over het Nationaal Ouderenfonds
Het Nationaal Ouderenfonds ontwikkelt met haar partners interventieprogramma’s ter voorkoming en als bestrijding van eenzaamheid en rolt deze landelijk uit. Hiermee zorgen deze organisaties er niet alleen voor dat ouderen in beweging komen, maar ook sociaal actief blijven. Met de uitbreiding van het aanbod van OldStars en de samenwerking met Menzis zetten de organisaties een nieuwe stap in de landelijke ontwikkeling van een honderd procent oudervriendelijke sportomgeving. Hierbij staan gezondheid, fitheid en socialisatie als bestrijdingsmiddelen tegen eenzaamheid onder de ruim één miljoen ouderen in Nederland centraal.
"Wij erkennen dat verenigingen een belangrijke bijdrage moeten leveren bij de sociale innovatie voor de 55-plussers", vertelt Joost Ooms, algemeen manager van KRAS/Volendam. "Wij leveren met deze pilot dan ook onze bijdrage aan de bevordering van een actieve leefstijl voor deze doelgroep. Wij verwachten dat dit voor meer zelfstandigheid zorgt en een zo lang mogelijk en gezond leven gecreëerd wordt. Walking handball is zo'n innovatie die op een laagdrempelige manier inspeelt op onze verwachting en we voorspellen dat deze nieuwe sport zal voldoen aan de behoeftes van ouderen om actief, gezond en zinvol samen te werken. We juichen deze samenwerking dan ook van harte toe."
Meedoen
Geïnteresseerde ouderen kunnen contact opnemen met Lars van den Broek via info@handbalvolendam.nl of het telefoonnummer 06-12677986. Wanneer er interesse is om walking handball bij andere verenigingen te ontwikkelen kan er contact worden opgenomen met Johan Annema van het Nationaal Ouderenfonds via j.annema@ouderenfonds.nl of het telefoonnummer 06-14443420.
Op de foto v.l.n.r. bovenste rij: Lars van den Broek (trainer walking handball), Giel Oudejans (trainer walking handball) en Fiona Scherpenzeel (trainster walking handball)
Op de foto v.l.n.r. onderste rij: Jaap Buijs en Monica Bosch.