HV KRAS/Volendam is door de nationale overheid erkend als een vooraanstaande club die ondersteund moet worden in haar streven naar vitaliteit. In lijn met de ambitieuze doelstellingen die zijn vastgesteld om tegen 2032 de top teamsportcompetities en -clubs te versterken, heeft de nationale overheid een programma gelanceerd om verenigingen vitaler te maken. Als onderdeel van dit initiatief zal HV KRAS/Volendam 30 uur professionele ondersteuning ontvangen van een erkende expert. Deze expert zal de vereniging op het gebied van handbal grondig analyseren en een gedetailleerd rapport opstellen voor het bestuur. Om dit proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, heeft de vereniging een nieuwe vrijwilliger aangetrokken die samen met de externe specialist via het NOC*NSF het onderzoek zal begeleiden.
“Met de komst van Debbie Bont brengt dit ook een bijkomend voordeel met zich mee, namelijk haar vriend Patrick Fuchs. Patrick zal als een van zijn taken als vrijwilliger onze vereniging versterken en fungeren als neutrale procesbegeleider van de professionele onderzoeker”. Vertelt Joost Ooms, bestuurslid van HV KRAS/Volendam.
Deze nationale ambitie wordt beschreven in het Nationaal Sportakkoord en wordt natuurlijk van harte toegejuicht door sportverenigingen in Nederland, waaronder HV KRAS/Volendam. De onderliggende visie is dat ook teruggekeerde internationale spelers bijdragen aan talentontwikkeling, zoals het terughalen van Debbie Bont illustreert. De nationale overheid hoopt dat er meer van dergelijke ontwikkelingen ontstaan door nieuwe samenwerkingen tussen onderwijs, sportverenigingen en het bedrijfsleven, met een actieve, zelfs regie-nemende rol van de overheid. Hierdoor kunnen jonge talenten sport met werk en opleiding combineren, met als uiteindelijk doel het bijdragen aan vitale clubs en een vitaal Nederland.
Joost Ooms: “Actieve samenwerkingen tussen verenigingen en het bedrijfsleven onder leiding van een ambitieuze overheid spreken ons als club aan. Hoewel de gemeente Edam-Volendam nog niet heeft getekend voor deze ambitie, hoopt de club dat ze zullen deelnemen, net als bijvoorbeeld gemeente Houten of gemeente Den Haag. Desondanks is HV KRAS/Volendam al begonnen met een pilot in samenwerking met NOC*NSF en onze eigen Nationale Bond (NHV)”.
Patrick's achtergrond als Master in Sports and Exercise Science en gecertificeerd European Handball Manager zal de vereniging helpen om de volgende stappen te zetten.
"Het is een heel spannende en nieuwe uitdaging, en ik kijk ernaar uit om bij de club in te stappen. KRAS Volendam is een van de grootste handbalverenigingen in Nederland, en in vergelijking met mijn huidige club, een kleinere club in Oostenrijk, is het een mooie volgende stap in een professionelere omgeving. Ik hoop vanuit mijn opleidingsachtergrond waarde toe te voegen aan de club, maar tegelijkertijd ook te leren van de vereniging en het huidige management,” aldus Patrick Fuchs.
Om de technische professionalisering binnen HV KRAS/Volendam te bevorderen, zal Patrick zich bezighouden met de externe onafhankelijke professional vanuit het NOC*NSF en ervoor zorgen dat hij zo efficiënt mogelijk tijd besteedt in Volendam. De externe professional zal door middel van analyses en interviews verbeterpunten identificeren en richtlijnen opstellen. Deze analyse zal gebaseerd zijn op de huidige situatie en doelen van de club, de sport-generieke benchmark 2032, de doelen van het landelijke project 'Versterken topsportcompetities & topclubs 2032', en natuurlijk de gemeentelijke doelstellingen.
Ooms vervolgt: “Het is uniek dat de overheid zich uitspreekt over topsportcompetities en de waarde ervan. Het is geweldig dat Den Haag, via het Nationaal Sportakkoord, dit voor ons mogelijk maakt. Onze ambitie om ook serieuze stappen te zetten met dames- en meisjeshandbal vergt veel werk, en daar heb je een sterke overheid bij nodig. En de koppeling met Patrick is natuurlijk fantastisch. Mensen als hem heb je nodig. Hij is een welkome versterking van het management”.
Naast Patrick's rol als procesmanager, zal hij ook zijn kennis vrijwillig inzetten als kracht- en conditietrainer van de damesselecties. Samen met onze faciliterende partners kunnen we inhoudelijk grotere stappen nemen door zelf meer controle te hebben op de uitvoering van de taak.
"Strength and Conditioning vormt de basis om te presteren. Zonder een bepaald niveau van atletisch vemogen is het niet mogelijk om op een hoog niveau handbal te trainen en te spelen. Bij de dames willen ze dit intensiveren, dus ben ik heel blij om ook als Strength & Conditioning Coach binnen te stappen en met mijn ervaring de nieuwe coachingstaf en de speelsters te helpen. Dit omvat zowel team- als individuele ondersteuning in hun ontwikkeling zodat elke speelster het maximale eruit kan halen,” voegt Patrick Fuchs toe.
HV KRAS/Volendam heet Patrick van harte welkom bij de HV KRAS/Volendam-familie en hoopt samen met hem een mooie toekomst op te bouwen in onze prachtige sport. Het onderzoek zal aanvangen in mei 2024.