Martin Oehlenschlager: 'Scheidsrechter zijn is een prachtig vak'

Martin Oehlenschlager: 'Scheidsrechter zijn is een prachtig vak'

woensdag 28 september 2016

Niet iedereen staat altijd stil bij de onvoorwaardelijke inzet van scheidsrechters in de sport. De leidsmannen staan van vrijdag 1 oktober tot en met zondag 9 oktober centraal tijdens de Week van de Scheidsrechter. Een periode waarin scheidsrechters in het zonnetje worden gezet en sportverenigingen hun dank uitspreken voor alle weekeinden waarin de scheidsrechters als vrijwilliger steeds weer actief zijn. Voor HV KRAS/Volendam reden om één van haar scheidsrechters voor het voetlicht te halen: Martin Oehlenschlager.

Op de vraag hoe scheidsrechter Oehlenschlager bij het handbal betrokken is geraakt, begint hij enthousiast te vertellen dat, toen in 1968 in Amsterdam-Noord elke woensdag een schoolhandbaltoernooi werd georganiseerd, hij als tienjarige jongen bij club Tonido Amsterdam hieraan mee ging doen. “Dat was mijn eerste contact met het handbalspelletje. Het beviel me zo dat ik tot 1996 actief gehandbald heb. Na Tonido bij achtereenvolgens Volewijckers en Ookmeer.” 

Straatarm
“Maar”, vervolgt Oehlenschlager, “tussen 1982 en 1985 ben ik er drie jaar tussenuit geweest omdat ik als medisch technicus in Afrika ben gaan werken. Dat deed ik bij de Stichting Nederlandse Vrijwilligers. Mijn taak was om voor alle ziekenhuizen in Niger de apparatuur te verzorgen en waar nodig te herstellen. Alle ziekenhuizen klinkt als erg veel, maar Niger, dat 34 keer zo groot is als Nederland, was straatarm en beschikte over slechts zes ziekenhuizen. Ik heb in Niger nooit gehandbald, maar vormde er wel met een Franse collega een scheidsrechterskoppel dat studentenwedstrijden floot. Nu, ruim dertig jaar later, fluit Ik nog.” 

Diploma
“Toen ik in 1985 terugkeerde naar Nederland met inmiddels mijn vrouw uit het Afrikaanse buurland Benin, ben ik weer gaan handballen. Destijds bij Medea, een handbalvereniging in mijn woonplaats Purmerend. Behalve Medea had je in Purmerend ook handbalclub Vido. Twee clubs bleek voor Purmerend teveel en toen Medea in verband met stadsuitbreiding haar velden moest prijsgeven, kwam ik terecht bij Vido. Vandaar verhuisde ik met ons volledige herenteam naar HV Monnickendam, waar ik naast het handballen ook weer het fluiten heb opgepakt. Samen met mijn toenmalige koppelmaat heb ik toen een scheidsrechtersdiploma behaald, dat destijds ‘Handbalscheidsrechter 2’ heette.”

Overstap naar KRAS/Volendam
“In de tijd dat ik actief was in Monnickendam,” gaat Oehlenschlager verder, “ontmoette ik Siem Schilder, beter bekend als Siem van Madoet van HV KRAS/Volendam. Hij heeft mij en mijn ‘koppelmaat’ overgehaald om vanaf januari 2001 voor Volendam te gaan fluiten. In goed overleg met de Monnickendamse vereniging hebben wij ingestemd, onder de voorwaarde dat het eerste half jaar de door ons vergaarde ‘punten’ naar Monnickendam zouden gaan.” Desgevraagd legt Martin uit dat voor iedere gefloten wedstrijd een punt werd verdiend, dat de club recht gaf op een ingeschreven team. “Omdat mijn maat en ik een koppel vormden, verdienden wij per gefloten match twee punten. Dat was voor zowel Monnickendam als later voor Volendam zeer gunstig. Inmiddels fluit ik al vijftien jaar voor Volendam en dat doe ik al vanaf 2004-2005 met mijn vaste maatje Paul Kruishaar.”

Behoefte aan gecertificeerde scheidsrechters
Ook tegenwoordig werkt het NHV met het systeem dat verenigingen voor elk landelijk ingeschreven team een gecertificeerde bondsscheidsrechter dient te leveren. Aangezien KRAS/Volendam de ambitie heeft om zoveel mogelijk teams op een landelijk niveau te laten spelen, is de behoefte aan gecertificeerde scheidsrechters groot. Oehlenschlager fluit nog altijd met plezier zijn wedstrijden. Wel merkt hij dat de mensen aan de kant vaak te snel en veel te gemakkelijk met kritiek komen. Iets meer compassie richting de scheidsrechters zou voor alle partijen een positieve bijdrage leveren. Het zijn allemaal vrijwilligers die vaak wekelijks een deel van hun weekeinde geven om de wedstrijden goed en sportief te laten verlopen. “Het is een prachtig vak en het is echt jammer dat zo weinig mensen zich als vrijwilliger aanmelden om scheidsrechter te worden”, weet Oehlenschlager. “Daarom de oproep aan iedereen, zowel leden als niet-leden van HV KRAS, zowel mannen als vrouwen: word scheidsrechter en ervaar hoe leuk het is om te fluiten.” 

Sluit je aan bij onze scheidsrechtersgroep. De vereniging leidt je op. Ervaar hoe mooi het kan zijn een wedstrijd tot een sportief en verbroederend gebeuren te maken. Meld je aan!
Dit kan bij Martin Oehlenschlager via telefoonnummer 06-22 23 84 41 / e-mail m.oehlenschlager4@upcmail.nl.