Jaaroverzicht KRAS/Volendam: Deel IV

zaterdag 11 januari 2020

Het jaar 2019 was er voor KRAS/Volendam één met mooie ontwikkelingen, grootse prestaties en emotionele gebeurtenissen. Het is dan ook een goed moment om hier nog eens op terug te blikken. In deze editie worden de belangrijkste nieuwsfeiten van de maanden oktober tot en met december in vogelvlucht behandeld.

Klik hier voor het overzicht van de maanden januari tot en met maart.
Klik hier voor het overzicht van de maanden april tot en met juni.
Klik hier voor het overzicht van de maanden juli tot en met september.

4 oktober
Pim Ligthart keert terug bij de technische staf van Garage Kil/Volendam. De voormalig handballer stopte na afloop van het vorige seizoen als assistent-trainer van de damesselectie, maar maakt nu in een ondersteunende functie zijn rentree.

Organisatorisch houden er zich veel mensen specifiek met de selectie bezig. Hier zijn onder meer Jan Schilder, Deniece Feijen, Joost Ooms, Dennis van Royen, Margriet Daman en haar kassaploeg, de marketingcommissie dames en de sponsorcommissie dames bij betrokken. Op technisch vlak bestaat dit team momenteel uit hoofdtrainer Ruud van den Broeck, assistent trainer Bozidar Zorko, krachttrainer van Gympact Timo de Jong, looptrainer Timo Beemster, keeperstrainer Martijn Cappel en zo ook weer Ligthart.

15 oktober
Garage Kil/Volendam boekt een sensationele overwinning op meervoudig kampioen HV Quintus. In Kwintsheul waren de Volendammers met 22-23 te sterk voor de Zuid-Hollanders.

De ploegen gingen in de openingsfase gelijk op, maar het was de thuisploeg dat met rust nipt aan de leiding ging: 13-12. Na de thee bleef het spelbeeld onveranderd. De ploegen waren aan elkaar gewaagd en Garage Kil/Volendam nam bij 19-20, door een treffer van Sabrina van der Mast, zelfs de leiding. Anja Tol en Floor Smit zorgden er met hun rake worpen zelfs voor dat de bezoekers bij 19-22 een gat van drie punten sloegen.

In de slotminuten werd het nog flink spannend door de aansluitingstreffer van Quintus en moest keepster Nicole Rep redding brengen om de thuisploeg van de gelijkmaker te weerhouden. Garage Kil/Volendam trok de wedstrijd over de streep en nam de punten mee naar huis.

24 oktober
Robin Jansen en Gerrie Eijlers reizen met Oranje mee naar Oostenrijk voor een serie oefenwedstrijden. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson bereid zich hiermee voor op het aanstaande EK 2020 dat in januari van start gaat.

1 november
Jong BodyResults/Volendam kent een uitstekende start aan het nieuwe seizoen. De ploeg van trainer Martijn Cappel bezet op 1 november de vijfde plaats en wacht het daaropvolgende weekend een streekderby tegen Green Park Aalsmeer, dat evenveel punten heeft maar op doelsaldo vierde staat.

2 november
De ploeg van coach Martijn Cappel wachtte zaterdag 2 november een confrontatie tegen het opleidingsteam van Green Park Aalsmeer. Beide ploegen stonden op dit moment vierde op de ranglijst met tien punten, de winnaar van deze wedstrijd zou de vierde plek overnemen.

Aalsmeer startte fel aan de wedstrijd en kwam op een 3-1 voorsprong. Volendam wist goed bij te blijven en na zeven minuten spelen stond er een stand van 6-4 op het scorebord. Na een overtreding aan de kant van Volendam besloot de scheidsrechter een twee minuten tijdstraf te geven. Aalsmeer maakte hier optimaal gebruik van en liep uit tot een voorsprong van 10-4. Na een team time-out stonden de neuzen weer in dezelfde richting en begon Volendam aan een inhaalslag, aan de hand van Rick Zwarthoed en Milo Bos wisten de oranjehemden in te lopen tot een stand van 19-17. Hierbij klonk het rustsignaal.

De wedstrijd werd hervat en het tempo zat er bij beide ploegen nog steeds flink in. Nu was het Stefan Schilder die met drie opeenvolgende doelpunten de poeg op sleeptouw nam, dit resulteerde in een stand van  24-20. Het was in de slotfase toen Volendam geen antwoord meer had op de dekking van Aalsmeer. De jonge Volendammers verloren het overzicht op de opbouwrij en Aalsmeer maakte hier optimaal gebruik van. De wedstrijd werd uiteindelijk verloren met 35-27.

16 november
De resultaten bij het eerste herenteam van KRAS/Volendam vallen tegen. Door een reeks opeenvolgende nederlagen bevindt de ploeg zich in de onderste regionenen van de BENE-League en dreigt plaatsing voor de nacompetitie van de Eredivisie uit zicht te raken. In het thuisduel met Herpertz Bevo Hc moet de ommekeer worden ingezet.

In een waar handbalgevecht gingen de Volendammers echter opnieuw onderuit. De ploeg van trainer Hans van Dijk kwam in de tweede helft terug van een achterstand, maar zag de wedstrijd in de laatste seconden nog door de vingers glippen: 28-29. 

In een drukbezocht sporthal Opperdam kreeg de thuisploeg de handen op elkaar met een sterke start. Door treffers van Erik Blaauw, Robin Jansen, Tim Claessens, Ognjen Lekovic, Jordy Baijens en Sander Visser gingen de oranjehemden na ruim tien minuten met 8-3 aan de leiding. Bevo kwam echter helemaal terug en ging zelfs met een voorsprong de rust in: 12-13. 

Na de onderbreking sloeg Bevo een gat van drie punten, maar toonde ook KRAS/Volendam zich veerkrachtig. De Volendammers kwamen bij 24-24 langszij en zorgden zo voor een zenuwslopende slotfase. Het waren echter de Limburgers die aan het langste eind trokken met een treffer vijf seconden voor tijd. 

28 november
Robin Jansen en Sander Visser worden opgeroepen voor een trainingsstage met Oranje. De spelers van KRAS/Volendam maken hiermee deel uit van de zestienkoppige selectie van bondscoach Erlingur Richardsson dat van 27 tot en met 30 december een vierlandentoernooi afwerkt in Roemenië. Naast het thuisland zijn ook Algerije en Macedonië van de partij. 

30 november
Het eerste herenteam van KRAS/Volendam heeft de broodnodige derde overwinning in de wacht gesleept. De ploeg van trainer Hans van Dijk was in sporthal Opperdam met 29-25 te sterk voor Hubo Initia Hasselt en kan eindelijk weer omhoog kijken. 

De oranjehemden wisten de bezoekers uit België al snel op een achterstand te zetten. Bij 4-1 was het eerste gaatje al geslagen, maar Hasselt kwam rond de twintigste minuut helemaal terug en nam zelfs de leiding: 7-8. Het bleek echter het startsignaal van een ijzersterke fase van de Volendammers. Tot aan het rustsignaal werd er geen tegengoal geïncasseerd, terwijl de ploeg zelf zeven keer scoorde via Diego Jacobs (2x), Erik Blaauw (2x), Ognjen Lekovic, Jordy Baijens en Robin Jansen. Met de ruststand van 14-8 had de thuisploeg zich een comfortabele positie verschaft. 

Na de onderbreking werd het score opgevoerd naar 20-12. Bij 25-21 dreigde Hasselt enigszins terug te komen, maar in de slotfase werd het verschil weer vergroot naar zes punten: 27-21. De wedstrijd werd niet meer uit handen gegeven, waardoor KRAS/Volendam voor het eerst sinds 5 oktober (37-32 zege op HC AtomiX) weer twee punten kon bijschrijven.

2 december
Gerrie Eijlers wordt opgenomen in de voorselectie van Oranje voor het EK 2020. De sluitpost van KRAS/Volendam behoort tot het twintigkoppige keurkorps van bondscoach Erlingur Richardsson dat van 3 tot en met 5 januari als laatste voorbereiding deelneemt aan de Yellow Cup in Zwitserland.

 

KRAS/Volendam-spelers Dennis Schellekens, Robin Jansen en Sander Visser staan op de reservelijst van Oranje. Het trio staat ingeschreven bij de EHF, wat hen speelgerechtigd maakt voor de Europese eindronde, maar reizen in eerste instantie niet met de selectie mee. Jansen en Visser zijn wel opgenomen in de spelersgroep dan van 27 tot en met 30 december een trainingsstage afwerkt in Roemenië.

4 december
Mike Peerdeman, rechterhoekspeler van Jong BodyResults/Volendam, scheurt opnieuw zijn kruisbanden af. De Volendammer vreest dat zijn veelbelovende handbalcarrière ten einde komt. In een openhartig interview vertelt Peerdeman over zijn blessure en toekomst bij HV KRAS/Volendam.

7 december
Voor de derde keer organiseren HV KRAS/Volendam en FC Volendam het gezamenlijke Topsportgala Volendam. Ook dit keer is het een groot succes. Met het bedrag van € 195.000 leverde het Topsportgala een prachtig bedrag op, dat bestemd is voor de jeugdopleidingen van de beide topsportverenigingen uit Volendam.

14 december
Sharon Bouter en Babs van Starrenburg staan op het punt hun debuut te maken voor Garage Kil/Volendam. Het duo, dat afgelopen zomer de overstap naar Volendam maakte, kampte lang met blessureleed. Inmiddels zijn beiden volledig hersteld en kunnen zij langzaam minuten gaan maken. In een interview vertellen de handbalsters over hun comeback.

16 december
Bibi Bakker is opgenomen in de selectie van Jong Oranje voor een serie oefenduels in Duitsland. Het keurkorps van trainer Joop Fiege spart hier over de periode van 15 tot 29 januari met Jong Duitsland en handbalclubs Borussia Dortmund en TVB Wuppertal. Per wedstrijd wordt bepaald welke speelsters deelnemen en wordt de dertigkoppige selectie teruggebracht tot veertien speelsters.

De middenopbouwster van Garage Kil/Volendam keert na iedere wedstrijd weer terug naar eigen land. Bakker is dan ook inzetbaar voor de eredivisieduels met Fit & Fun/Voorwaars (18 januari) en Westfriesland/SEW (25 januari), die in dezelfde periode worden afgewerkt.

28 december
Marilyn Tol is dit seizoen een van de grote afwezigen in de selectie van Garage Kil/Volendam. De jonge Volendamse kampt met een slepende knieblessure. In een uitgebreid interview vertelt de zeventienjarige handbalster over haar ervaringen bij KRAS/Volendam en het revalidatietraject. "Ik hoop in maart weer rustig te beginnen met trainen als er geen tegenslag komt. Ik heb alle vertrouwen in een goede genezing en hoop in het komend seizoen weer gezond en wel te gaan handballen."

29 december
Tim Claessens is met de aanvang van de winterstop de topscorer van KRAS/Volendam. De cirkelspeler was in zestien wedstrijden in de BENE-League goed voor 75 doelpunten. Erik Blaauw en Florent Bourget volgen er kort achter en completeren de top drie. Blaauw was 68 keer trefzeker en Bourget 64 keer. Ook doelman Dennis Schellekens staat met een treffer in de lijst.