Jaaroverzicht KRAS/Volendam: Deel III

donderdag 09 januari 2020

Het jaar 2019 was er voor KRAS/Volendam één met mooie ontwikkelingen, grootse prestaties en emotionele gebeurtenissen. Het is dan ook een goed moment om hier nog eens op terug te blikken. In deze editie worden de belangrijkste nieuwsfeiten van de maanden juli tot en met september in vogelvlucht behandeld.

Klik hier voor het overzicht van de maanden januari tot en met maart.
Klik hier voor het overzicht van de maanden april tot en met juni.

1 juli
De Jongens B1 van KRAS/Volendam sleept de eerste plaats op een toernooi in Berkel Enschot in de wacht. De ploeg van trainer Marco Woltersom speelde hier dubbele duels met Tachos en Tremeg. Drie van de vier wedstrijden werden gewonnen.

15 juli
Jordy Baijens wint in de zomerstop met Hiekka Hauskaa het NK Beach Handball. KRAS/Volendam is sterk vertegenwoordigt op het nationale kampioenschap. Ook het team La Grosso's telt met Jari Boer, Noah van Wieringen, Jelmer de Vries, Sil van Eijk, Jordan Beukman, Wessel Blokzijl, Lars van Driel en Michiel van Gils spelers uit het vissersdorp. Zij eindigen op een achtste plaats.

16 juli
KRAS/Volendam wordt in de eerste kwalificatieronde van de EHF Cup gekoppeld aan RK Poreč. De club uit Kroatië eindigde het afgelopen seizoen op een tweede plaats in de nationale competitie.

1 augustus
Anja Tol kondigt aan nog een seizoen door te gaan bij Garage Kil/Volendam. De rechterhoekspeelster was eerder van plan om te stoppen, maar gaat alsnog met de Volendamse handbaldames de Eredivisie in. “Het voelde nog niet alsof het verhaal was afgerond”, vertelt Tol. “We hebben de afgelopen jaren keihard gewerkt om op dit niveau te komen. Het voelt niet goed om dan te stoppen zonder zelf met dit team in de Eredivisie te hebben gespeeld.”

7 augustus
Ognjen Lekovic wordt aangetrokken als laatste versterking voor de hoofdmacht van KRAS/Volendam. De 23-jarige rechteropbouwer komt over van het Macedonische RK Pelister. “Ik ben erg blij dat ik mijn carrière in Nederland kan vervolgen", vertelt 'Oggy'. "De afgelopen weken heb ik al een aantal keren met de selectie meegetraind en ik merk dat de snelle en technische speelwijze mij goed ligt. Mijn nieuwe teamgenoten hebben me goed ontvangen en ik heb veel zin in het seizoen.”

11 augustus
KRAS/Volendam neemt het tijdens een trial in België op tegen Handbal Tongeren en Sasja HC. Het duel met Tongeren gaat met 31-30 verloren, maar Sasja wordt met 27-31 verslagen.

Jong BodyResults/Volendam
De beloftenploeg van de Volendammers werkt gelijktijdig een serie oefenwedstrijden af in sporthal Opperdam. In dubbele ontmoetingen met HV Hellas en WHC-Hercules blijft de thuisploeg ongeslagen.

15 augustus
KRAS/Volendam vertrekt naar Portugal voor een trainingskamp. Hier speelt de ploeg vijf oefenwedstrijden tegen de teams AA Avanca, FC Gaia, FC Porto Boavista en Club Balonmano Nava.

20 augustus
KRAS/Volendam keert terug naar Nederland. Binnen enkele dagen staat het duel om de Supercup met landskampioen Green Park Aalsmeer op het programma.

22 augustus
Als laatste voorbereiding voor het duel om de Supercup speelt KRAS/Volendam een oefenduel met Poolse topclub PGE VIVE Kielce. De voormalig Champions League-winnaar, dat op volle oorlogssterkte naar sporthal Opperdam kwam, was vooraf de grote favoriet en maakte deze verwachtingen ook waar. KRAS/Volendam kon tot vlak voor rust nog alleraardigst meekomen, maar in de tweede helft drukte Kielce het klasseverschil uit op het scorebord: 15-35.

23 augustus
KRAS/Volendam presenteert, in samenwerking met partner en sponsor hummel, de wedstrijdtenues voor het seizoen 2019/2020. In een video worden de shirts aan de volgers getoond door Tim Claessens en Jordy Baijens.

24 augustus
Jong BodyResults/Volendam werkt op het Italiaanse eiland Sardinië een oefentoernooi af. Op het Torneo Internazionale Banco de Sardegna speelt het beloftenteam tegen Handbal Sassari (Italië), HC Koper (Slovenië) en Cavigal Nice Handball (Frankrijk).

Garage Kil/Volendam
Gelijktijdig bevindt Garage Kil/Volendam zich in het Duitse Essen. De ploeg van trainer Ruud van den Broeck werkt hier op een trainingskamp oefenduels af met TuS Lintfort, TV Aldekerk en het tweede team van Borussia Dortmund.

26 augustus
KRAS/Volendam en Green Park Aalsmeer spelen een bloedstollend duel om de Supercup. In een snikhete The Dome in Houten zorgden de provinciegenoten voor een spectaculaire start van het nieuwe seizoen. In een thriller die tot de laatste seconden spannend was moest KRAS/Volendam de beker echter aan Aalsmeer laten: 28-27.

Een speciale ontmoeting was het voor Erik Blaauw. De spelverdeler maakte niet alleen zijn debuut voor KRAS/Volendam, dat deed hij ook nog eens tegen zijn oude teamgenoten van Aalsmeer. En niet zonder succes, want Blaauw was goed voor maar liefst negen treffers.

Met Stefan Schilder als vervanger van de geblesseerde Jordy Baijens startten de Volendammers sterk aan het duel. Met goals van Leon Geus (2x), Robin Jansen en Tim Claessens leidde KRASVolendam met 1-4. De ploeg van de nieuwe trainer Hans van Dijk werd daarbij geholpen door een stabiele dekking en een sterke Gerrie Eijlers, die in de eerste vijf minuten gelijk twee penalty’s van Aalsmeer onschadelijk maakte. Blaauw zorgde tien minuten voor rust voor een marge van vier: 6-10.

Daarna waren de oranjehemden het even kwijt en ploften er ook wat ogenschijnlijk houdbare ballen achter Eijlers. Aalsmeerder Tim Bottinga knalde luttele seconden de 14-14 ruststand op het bord.

Na de pauze gunden de teams elkaar nauwelijks ruimte in de score. Tot aan de slotminuten hielden de teams elkaar in het vizier. Niko Blaauw, broertje van Erik, gooide anderhalve minuut voor tijd de naar later bleek winnende goal (28-27) tegen de touwen van een penalty. Het kwam tot de laatste seconde. Erik Blaauw gooide de laatste vrije worp van de wedstrijd echter in de Aalsmeer-muur, waarna het team van Bert Bouwer een feestje kon starten.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Verloren, maar veel perspectief voor het komende seizoen! . . #supercup #handbalvolendam #krasvolendam #Volendam

Een bericht gedeeld door HV KRAS/Volendam (@handbalvolendam) op

2 september
KRAS/Volendam verliest het eerste EHF Cup-duel met RK Porec. Op bezoek in Kroatië ging de ploeg met ruime cijfers onderuit: 29-23. In de thuiswedstrijd wacht de Volendammers een flinke kluif om zich te plaatsen voor de volgende ronde.

De Volendammers kenden een taaie tegenstander in de nummer vier van de Kroatische kampioenspoule van afgelopen seizoen. In de snikhete hal keek Volendam na tien minuten tegen een 6-2 achterstand aan. De bezoekers kwamen daarna met 8-6 dichterbij, maar daarna werd de marge alweer vergroot naar zeven: 13-7. Met 15-11 zochten de teams kleedkamers op.

Slordigheid in de afronding speelde de Volendammers in de tweede helft parten. Daar profiteerde de thuisploeg van. Een kwartier voor het einde dreigde het Europese avontuur met een 24-15 achterstand al bijna ten einde te zijn. Maar in de slotfase krabbelden de oranjehemden terug. Met de 29-23 wordt het desondanks een hels karwei om de Kroaten van plaatsing voor de volgende ronde te weerhouden. Erik Blaauw werd met zes treffers topscorer aan Volendammer kant.

Jong BodyResults/Volendam
De Volendamse beloftenploeg pakt op dezelfde dag een punt in het openingsduel van de Eredivisie. In sporthal Opperdam bleef Jong BodyResults/Volendam in balans met BFC: 19-19.

Garage Kil/Volendam
De handbaldames van Garage Kil/Volendam leggen in eigen huis beslag op de Smit Bokkum Cup. Tijdens het oefentoernooi speelden de oranjehemden tegen Green Park Aalsmeer, Foreholte en Westfriesland/SEW. Alle duels eindigden in een Volendamse zege.

4 september
KRAS/Volendam kent een valse start aan het nieuwe seizoen in de BENE-League. Op bezoek bij regerend kampioen Achilles Bocholt kende de ploeg een dramatisch begin en keek het tegen een forse achterstand aan. De ploeg vocht zich echter knap terug, stond in de tweede helft even op voorsprong, maar verloor uiteindelijk met minimale cijfers: 27-26.

Het duel in België, dat door Europese verplichtingen van de Volendammers doordeweeks moest worden afgewerkt, dreigde uit te lopen in een nachtmerrie toen de oranjehemden na negen minuten op een 8-0 achterstand stonden. De gasten schrokken vanaf toen wakker en lieten zien ook alleraardigst te kunnen handballen. Zoetjesaan kroop Volendam dichterbij. Met de rust was de achterstand nog maar twee: 16-14.

Tim Claessens, met acht goals de trefzekerste Volendammer, gooide de dijkbewoners daarna zelfs op een 18-19 voorsprong. Vanaf dat moment hielden beide teams elkaar in het vizier. Nadat Collin de Vette met rood moest vertrekken – hij onderbrak hardhandig een break – sloeg Bocholt met 26-24 een klein gaatje. Florent Bourget verkleinde vanaf de strafworplijn de marge naar 27-26, nadat ook Bocholt-speler Quinten Colman een rode kaart kreeg. Er was echter dusdanig weinig tijd dat de Volendammers geen aanval meer konden opzetten.

7 september
Garage Kil/Volendam debuteert in de Eredivisie. De handbaldames maakten indruk tegen JuRo Unirek/VZV, maar gingen met 20-26 onderuit.

De Volendammers startten uitstekend tegen de nummer drie van vorig seizoen. In de eerste minuten werden er goede aanvallen opgezet waardoor het doel gemakkelijk werd gevonden. Daarnaast stond de dekking goed en verrichte keepster Nicole Rep, die in de basis startte, een aantal fraaie reddingen. Na een 6-0 voorsprong wist VZV pas in de twaalfde minuut voor het eerst het net te vinden: 6-1. Hiermee begonnen de dames uit 't Veld aan een opmars. VZV wist vaker te scoren waarna de ruststand werd bepaald op 9-7.

Na de rust was het VZV die het scherpst uit de kleedkamer kwam. Binnen een minuut werd de stand gelijk getrokken, 9-9. In deze mindere fase van Volendam wist VZV te profiteren. Zij wisten een verschil van zes punten op het scorebord te zetten. De dames lieten het er niet bij zitten en er werd gevochten voor wat ze waard waren. Zij konden echter niet voorkomen dat VZV de voorsprong in stand hield.

KRAS/Volendam
Het avontuur in de EHF Cup is ten einde voor het eerste herenteam van KRAS/Volendam. In sporthal Opperdam verloren de oranjehemden met 28-31 van het Kroatische RK Poreč. Eerder leed de ploeg in Midden-Europa al een 29-23 nederlaag.

20 september
Gerrie Eijlers is opgenomen in de voorselectie van Oranje. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson werkt van 22 tot 27 oktober een serie oefenwedstrijden af tegen Slovenië, Oostenrijk en het B-team van Polen. Dit als voorbereiding op het aanstaande Europees Kampioenschap in januari 2020.

21 september
Het heeft even op zich laten wachten, maar tegen Handbal Tongeren boekt KRAS/Volendam dan eindelijk de eerste overwinning van het seizoen. Tegen de outsider voor plaatsing voor de Final 4 van de BENE-League wonnen de Volendammers met flinke cijfers: 31-23.

Nog steeds zonder Robin Jansen en Jordy Baijens (beiden geblesseerd) trad had team van trainer Hans van Dijk aan tegen de Vlaamse gasten, die tot dan toe nog ongeslagen waren. Hoewel de thuisploeg goed startte en nog binnen het kwartier een voorsprong van 10-6 greep, had het een flinke kluif aan Tongeren. Zo lieten Arber Qerimi en Florian Glesner zien dat zij bij de topspelers van de grensoverschrijdende competitie behoren.

Gerrie Eijlers ontpopte zich tot de held van de dag. Mede dankzij zijn vele formidabele reddingen behielden de Volendammers hun voorsprong. Met de rust was deze 16-14. Na de pauze werd deze gelijk uitgebouwd naar 19-14. De Belgen kwamen halverwege de tweede helft iets terug tot 24-20. Maar vooral in de slotfase sleurde Eijlers zijn team er nogeens doorheen. Mede dankzij zijn saves behield Volendam in een moeilijk fase een aardige marge.

Het was de basis waarmee de oranjehemden verder kon bouwen aan de voorsprong. Zo schoot Erik Blaauw Volendam vier minuten voor tijd Volendam naar een veilige 29-23 voorsprong. In het vervolg gooide Eijlers er nog maar eens twee grandioze reddingen uit, waarnaar de enige veldspeler van eigen dorp Stefan Schilder met een smaakvolle lob de eindstand bepaalde op 31-23.

Garage Kil/Volendam
De handbaldames van Garage Kil/Volendam pakken hun historische eerste punten in de Eredivisie. In sporthal Opperdam won de ploeg van trainer Ruud van den Broeck de derde competitiewedstrijd met 30-26 van Borhave.

De Volendammers begonnen de wedstrijd uitstekend, zo werd er een vliegende start gemaakt met snel spel en veel druk. De dekking stond uitstekend waardoor keepster Nicole Rep een aantal mooie stops kon maken. In de aanval was Sabrina van der Mast goed op dreef vanaf de cirkel en Roos van Leeuwen maakte mooie doelpunten van afstand. Binnen twintig minuten stond er een knappe 13-5 stand op het scorebord. Echter gaven de dames van Borhave niet snel op, te zien was dat zij al drie jaar in de eredivisie spelen en dat ervaring met zich mee brengt. De ruststand werd bepaald op 16-11.

Begin tweede helft ging het spelbeeld wat meer op en neer. De dames uit Borne kregen iets meer grip op de wedstrijd en het scoren ging moeizamer aan de Volendamse kant. Na 22 minuten wist Borhave zelf op een kleine voorsprong te komen, echter door twee mooie combinaties van rechteropbouwster Alyssa Alings met cirkelspeelster Floor Smit wisten de dames de stand weer om te draaien. Sabrina van der Mast wist ook in deze fase (echter nu vanaf de opbouwrij) een paar mooie doelpunten te maken. Met hard werken en veel doorzettingsvermogen werd deze voorsprong  de laatste minuten niet meer uit handen gegeven.